Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Rutte: Docent moet beter lesgeven in strijd tegen plagiaat

Van onze redactie - dinsdag, 20 9 2005 00:00

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs wil dat docenten in de strijd tegen plagiaat "meer inspirerend lesgeven" en "variatie aanbrengen” in hun lesstof. Jarenlang dezelfde projectcasussen werken volgens hem plagiaat in de hand.

Door Steven de Jong - De sanctieverzwaring die hij voorstaat moet volgens hem niet leiden tot een heksenjacht - "een docent is geen detective" -, maar is vooral bedoeld om “af te schrikken”. Dat zegt Rutte in het hogeschoolmagazine Sax (Saxion Hogescholen) dat deze week verschijnt.

Verzwaren sanctiebeleid
Eerder deze week liet Rutte aan het maandblad Opzij weten dat hij wil voorkomen dat studenten die hun afstudeerscriptie overschrijven ooit nog in hun vakgebied kunnen afstuderen.

De bewindsman zei dat naar aanleiding van zijn plannen om het sanctiebeleid in het hoger onderwijs te verzwaren, vooral wat betreft plagiaat. "Omdat uit onderzoek blijkt dat veel studenten niet weten wanneer iets plagiaat is", licht hij toe aan Sax.

Verantwoordelijkheid docenten
Nieuw is dat hij nu ook docenten op hun verantwoordelijkheid wijst. Het is naar zijn mening de taak van het voortgezet- en hoger onderwijs om scholieren en studenten "ondubbelzinnig bij te brengen” hoe je dient om te gaan met bronvermelding. Hoewel Rutte werkt aan een nieuwe wet op het hoger onderwijs en onderzoek (WHOO), betwijfelt hij of dat de oplossing voor het probleem is. "Plagiaat kun je niet voorkomen met een wet uit Den Haag, daar ben ik me terdege van bewust."

Mentaliteitsverandering studenten
Afgezien van de verantwoordelijkheid die docenten moeten nemen, staat Rutte een mentaliteitsverandering voor onder studenten."Studeren is jezelf ontwikkelen en je een basis geven voor je verdere toekomst. Als een student zijn toevlucht neemt tot plagiaat is dat niet alleen tegen de regels, maar ook erg dom. Hoe kan iemand trots zijn op zijn diploma als dat via bedrog is vergaard?"

Het artikel waarin Rutte zijn uitspraken doet is met toestemming overgenomen op Politiek-Digitaal: ‘Plagiaat op Saxion’. (De auteur is tevens werkzaam bij Politiek-Digitaal.)

Plagiaat op Saxion

Door Steven de Jong - Vanaf 2007 worden studenten mogelijk zwaarder bestraft op plagiaat, kondigde staatssecretaris Rutte (VVD) van Onderwijs vorige maand aan. Sax dook in de duistere wereld van plagiaat op Saxion en koppelde het terug aan de bewindsman. “Oké, plagiaat voorkom je niet met een wet, maar een hogere straf kan afschrikkend werken.”