Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kennis en Economie: Nieuwsarchief januari 2005
Superstadscomputer Almere maandag 31 januari 2005, Computable - Almere wordt de eerste stad in de wereld waar een zogenoemd computergrid in gebruik wordt genomen. Inwoners uit onder meer de Staatsliedenwijk kunnen hun pc tijdelijk beschikbaar stellen aan de wetenschap en in de nabije toekomst ook aan ondernemingen.
Nederland zal geen uitstel vragen voor behandeling software octrooien vrijdag 28 januari 2005, In een spoeddebat heeft SP-kamerlid Gerkens een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht te voorkomen dat het onderwerp software octrooien als hamerstuk op een Europese ministerraad zal worden behandeld. De motie kreeg ook steun van GroenLinks, D66, PvdA, LPF en de ChristenUnie. Uiteindelijk werd de motie met 57 tegen 59 stemmen verworpen. Vorig jaar werd wel een motie van PvdA'er Van Dam aangenomen waarin de regering werd opgeroepen het huidige voorstel voor software patenten niet meer te steunen. Het CDA steunde die motie wel, maar vind de huidige opstelling van de regering daarmee niet in strijd.
Stemming over software patenten weer uitgesteld. maandag 24 januari 2005, De behandeling van het voorstel van de Europese Commissie om software patenten mogelijk te maken is uigesteld tot 31 januari. Het Europees Parlement heeft hierdoor de mogelijkheid om de commissie te vragen de wetgevingsprocedure voor de richtlijn opnieuw in te zetten. De stemverhoudingen in de juridische commissie van het parlement zullen bepalen of dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Voorstel software patenten wordt opnieuw hamerstuk vrijdag 21 januari 2005, Het voorstel van de Europese Commissie dat software patenten mogelijk zal maken wordt opnieuw als hamerstuk ingediend. Het zal maandag op de top voor Landbouw en Visserij op de agenda staan. Omdat het niet minimaal twee weken voor de bijeenkomst op de agenda gezet is heeft ieder land het recht om het ook weer van de agenda laten halen. Polen heeft daarvan gebruik gemaakt op de vorige landbouwtop op 21 december. De Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) is een spoedactie gestart tegen goedkeuring van het huidige voorstel.
Oproep Europarlementariėrs: begin opnieuw met richtlijn software patenten dinsdag 11 januari 2005, 61 Europarlementariėrs hebben een motie ondertekend waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen de wetgevingsprocedure voor de richtlijn software patenten opnieuw door te lopen. Er is veel kritiek op de richtlijn en doordat de stemverhoudingen op 1 november zijn gewijzigd, is er geen gekwalificeerde meerderheid meer voor. In december voorkwam Polen dat het huidige voorstel als hamerstuk behandeld zou worden. Het Europarlement sprak zich al eerder uit tegen dat voorstel.
Overheid sluit toch deal met Microsoft dinsdag 4 januari 2005, De overheid gaat wel nieuwe licenties kopen voor nieuwe werkplekken maar geen nieuwe versies van Microsoft-software. Volgens minister Donner van Justitie betreft het afspraken voor de korte termijn en zou voor de langere termijn gekeken worden naar open source alternatieven, overeenkomstig de motie-Vendrik. Kamerleden van GroenLinks en de SP vinden echter dat er na twee jaar nog te weinig is gebeurt met de motie-Vendrik.