Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kennis en Economie: nieuwsarchief juli 2005
Legaal muziekdownloaden verdrievoudigd zaterdag 23 juli 2005, In het eerste half jaar werden 180 miljoen muziekjes gedownload, tegen 157 miljoen in heel 2004. In de eerste helft van 2004 werden nog slechts 57 miljoen nummers gedownload. Wanneer de stijging doorzet zal in 2005 de omvang van legale download van muziek verdrievoudigen. Dit meldt de LFPI, vertegenwoordiger van de muziekindustrie.

Dezelfde groei is niet terug te vinden bij Kazaa en andere middelen die gebruikt worden om illegaal muziek te downloaden, daar groeide het aantal downloads met drie procent. Belangrijke reden voor de groei zou wel eens het aanbod kunnen zijn. Tot voor kort was de illegale weg eigenlijk de enige manier om online muziek te downloaden. Dit jaar lijkt ook het aantal aanbieders te verdrievoudigen naar driehonderd wereldwijd. De LFPI denkt dat ook het aanbod van breedband een belangrijke oorzaak is van het succes.
Maatschappelijke baten open standaarden en open source software woensdag 20 juli 2005, "Er zijn waarschijnlijk netto maatschappelijke baten te behalen als de publieke sector geheel overstapt op open standaarden en open source software." Deze voorzichtige conclusie trekt de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteiten van Amsterdam, die in opdracht van programmabureau Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) onderzoek deed naar de maatschappelijke kosten en baten op meso en macro niveau.

De keuze voor open standaarden en/of open source software moet op instellingsniveau worden genomen. Daar spelen "vertrouwen en percepties een belangrijke rol". Vooral het vertrouwen in de markteffecten, dat de overheid weer onafhankelijk(er) kan worden van zijn leveranciers, de verwachte prijsdaling als gevolg daarvan en de prikkel voor de lokale economie is daar blijkbaar niet groot. Probleem daarbij is ook dat de baten niet geheel en direct terecht zullen komen bij de individuele overheidsinstelling, maar meer ten goede komen aan de samenleving als geheel, terwijl de kosten - migratie, opleiding - wel bij de betreffende overheidsinstelling liggen. Ook de budgetstructuur verhindert realisatie van baten bij de overheidsinstelling zelf. Beide factoren zijn een drempel voor het realiseren van de baten van het gebruik van open standaarden en open source software.

SEO trekt niet de conclusie dat het decentraal vallen van de kosten en het centraal vallen van de kosten vraagt om een afweging op hoger politiek niveau, maar wil met de afweging alleen bijdragen aan de afwegingen die bij diverse organisaties in de publieke sector worden gemaakt.
EU wil online muziekdiensten zien groeien vrijdag 8 juli 2005, De diversiteit aan instellingen en wetgeving in Europa maakt het vrijwel onmogelijk om een EU-brede online muziekdienst op te zetten. Een nieuw wetsvoorstel - dat in het derde kwartaal van dit jaar zal verschijnen - moet hieraan een einde maken, zo maakte de Europese Commissie bekend. Verschillende Europese downloadsites juichen het plan toe.
Icoon eigen nieuwsbericht Europees Parlement veegt software octrooi van tafel

Van onze redactie woensdag, 6 juli 2005 - Een overweldigende meerderheid van 648 van de 680 Europarlementariërs steunden het voorstel om de gehele voorgestelde richtlijn om het octrooi op software te legaliseren te verwerpen. Eerder was sprake van wijziging van de richtlijn met 21 amendementen. Zelfs de tegenstanders van de octrooirichtlijn zijn overdonderd door het resultaat.Bedrijven tegen octrooi op software maandag 4 juli 2005, In een tijd van enkele weken meldden meer dan 1800 bedrijven zich aan op www.economic-majority.com om te verklaren dat zij tegen het octrooi op software zijn. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van 3,2 miljard en meer dan 30.000 werknemers. Het is een initiatief van de Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (FFII) in reactie op de conclusie van de Europese Commissie dat er een economische meerderheid zou zijn voor het octrooi op software. De Europese Commissie concludeerde dit uit een onderzoek uit 2000 waarin meer dan 90% van de bedrijven zich uitsprak tegen het octrooi op software. De Europese Commissie meent echter dat de 10% voorstanders zwaarder wegen in investeringen en banen. De FFII meent dat dit niet zo is en nodigt bedrijven zich aan te melden met omzet en personeelsgegevens.
Britse overheid maakt het open standaarden moeilijk maandag 4 juli 2005, Eén op de tien Britse websites geeft geen volledige en complete toegang wanneer deze site met een andere browser dan Internet Explorer wordt bekeken, blijkt uit een test SciVisum. SciVisum bekeek honderden sites, waaronder enkele overheidssites.
Icoon eigen nieuwsbericht Misleidende lobby en demonstraties voorafgaand aan stemming over software octrooi

Van onze redactie maandag, 4 juli 2005 - In het NRC Handelsblad van 30 juni staat een advertentie van de Association for Competitive Technology (ACT). Daarin pleit een kleine ondernemer voor de invoer van het software octrooi in Europa. Een Engelse variant van de advertentie is online te zien. De FFII, tegenstander van het software octrooi ontdekte dat er andere mensen achter deze advertentie zitten dan lijkt. De ledenlijst van de ACT blijkt allerminst uit kleine organisaties te bestaan, maar uit bedrijven als Microsoft, eBay en Oracle. Grote bedrijven imiteren steeds vaker 'grassroots' lobby activiteiten.