Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Kennis en Economie: nieuwsarchief mei 2005
Octrooi van Nokia in Linux, maar Nokia staat dit toe maandag 30 mei 2005, In een officiële verklaring laat Nokia weten dat er gepatenteerde software in de Linux-kernel zit. Het bedrijf staat dit echter toe. De vrijwaring geldt niet voor organisaties die zelf een patent tegen de Linux kernel gebruiken.
Microsoft: Netscape 8 verstoort XML weergave Internet Explorer maandag 30 mei 2005, Volgens Microsoft verstoort de Netscape 8 de weergave van XML in Internet Explorer. Voor alsnog lijkt deinstallatie de enige oplossing, waarna ook een registersleutel moet worden aangepast. Blijkbaar is het de registersleutel die voor de problemen zorgt. Het lijkt met de optie 'view as IE' in Netscape 8 te maken te hebben.
EU subsidieert internationaal onderzoek naar gebruik open source vrijdag 27 mei 2005, De EU heeft een subsidie van €660,000 goedgekeurd voor het twee jaar durende project FLOSSWorld (Free/Libre/Open Source Software). Het onderzoek richt zich op drie onderwerpen: de invloed van open source en open standaarden op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden en de economische effecten daarvan, de regionale verschillen in software ontwikkeling en het beleid van overheden op dit gebied. Ook landen buiten de EU zoals Argentinië, Brazilië, Bulgarije, China, Kroatië, India, Maleisië en Zuid-Afrika zullen bij het project betrokken zijn. Het project moet leiden tot meer samenwerking tussen de EU en deze landen.
Europese patentwet voor software niet waterdicht donderdag 26 mei 2005, Een groep experts werd deze week door de Europese Commissie uitgenodigd om mee te werken aan het opstellen van de nieuwe patentwet. Zij kwamen tot de conclusie dat met de patentwet het octrooieren van pure software mogelijk is. Dit was nu juist niet de bedoeling.
Donner zegt verbod op downloaden muziek toe aan Buma Stemra dinsdag 24 mei 2005, Op de jaarvergadering van auteursrechtenorganisatie Buma Stemra heeft minister Donner van Justitie toegezegd dat volgend jaar de nieuwe Europese richtlijn tegen het gratis downloaden van muziek via het web in Nederland wet zal worden. Hoewel het gratis downloaden van muziek via het web op dit moment in alle gevallen - uit legale bron en uit illegale bron - legaal is in Nederland, wordt dit fenomeen door rechtenorganisaties aangeduidt als 'muziekpiraterij'. De nieuwe auteurswet die Donner wil voorstellen is omstreden. De voorstelde wet verbiedt in de praktijk bestaande rechten zoals het maken van een thuiskopie of het verbreken van een beveiliging ook al is de muziek niet (meer) auteursrechtelijk beschermd. Hoewel er geen volwaardige commerciele alternatieven zijn is de Buma Stemra erg blij met de toezegging, omdat het huidige Nederlandse recht volgens de organisatie "de nodige lacunes vertoont".

Internetprovider XS4ALL heeft een symposium georganiseerd over alternatieve modellen voor het auteursrecht, vooruitlopend op de behandeling in de Kamer.
Buitenlandse Zaken sluit nieuwe overeenkomst met Microsoft dinsdag 17 mei 2005, Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Enterprise Agreement met software assurance afgesloten met Microsoft. Defensie overweegt een bestaand contract te verlengen. De Automatiseringsgids meldt dat het in totaal om 50.000 werkplekken gaat.
Minister Donner meldde de Tweede Kamer eerder dat de overheid geen Enterprise Agreements meer met Microsoft af zou sluiten.
Ook Microsoft en Oracle willen hervorming octrooisysteem maandag 2 mei 2005, Microsoft loopt te hoop tegen het patentsysteem in de Verenigde Staten en wil dat het gemakkelijker wordt om patenten aan te vechten. Het bedrijf wil dit vooral wanneer patenten gebruikt worden om andere bedrijven in de wielen te rijden door het gebruik van een techniek te verbieden. "We need to ensure that high-quality patents are approved and low-quality patents are not," zei Brad Smith, algemeen adviseur van Microsoft.

In Europa loopt op dit moment de discussie hoog op over het octrooisysteem. Wettelijk kan er geen octrooi op software worden aangevraagd, maar in de praktijk worden octrooien verleend op triviale software vindingen. Enkele grote bedrijven, waaronder Microsoft waren de motor achter de inspanningen van de Europese Commissie en de Raad van Ministers, terwijl individuele ontwikkelaars en MKB-bedrijven vooral tegen een systeem van Amerikaanse inslag pleitten. Staatssecretaris Van Gennip ontkende in juni in de Tweede Kamer nog dat octrooi werd toegekend op bestaande en triviale vindingen. Nu ook Microsoft anders is gaan denken zou de discussie wel eens een wending kunnen nemen.