Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kennis en Economie: nieuwsarchief juni 2005
Juridische Commissie Europarlement steunt software octrooi dinsdag 21 juni 2005, De juridische commissie van het Europees Parlement heeft het grootste deel van de amendementen op de richtlijn software patenten van tafel geveegd. De meeste amendementen zouden het verkrijgen van een octrooi op software moeilijker gemaakt hebben. Volgemende maand moet het voltallige parlement over de richtlijn stemmen. Over het algemeen wordt het advies van de commissie echter opgevolgd.
Ambtenaar mengde zich ten onrechte in discussie software octrooien vrijdag 10 juni 2005, Dit heeft staatssecretaris Van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer laten weten naar aanleiding van kamervragen van GroenLinks, SP en PvdA. De inbreng van de Nederlandse vertegenwoordiging in Brussel had niet gegeven mogen worden. De overige lidstaten zullen daarover worden geinformeerd.
Overheid betaalt mogelijk teveel voor software woensdag 8 juni 2005, Econome Barbara Baarsma (UvA) stelt dat een klein aantal software leveranciers in Nederland een te grote greep op de markt heeft. Hierdoor zou de overheid structureel teveel geld betalen voor haar software. In een recent verschenen rapport doet de onderzoekster daarom een oproep aan de NMA, om een onderzoek in te stellen naar de afhankelijkheid van de overheid van een aantal grote software leveranciers.
Kamer verkeerd ingelicht door van Gennip dinsdag 7 juni 2005, In een kamerbrief van 6 juni werd bevestigd dat Nederland zich zou onthouden van een standpunt in de discussie over softwarepatenten in Brussel. Tot dit besluit was staatssecretaris van Gennip gekomen na een kamerdebat op 2 juni jl. Nederlandse ambtenaren hebben echter onlangs nog actief deelgenomen aan discussies over dit onderwerp, en daar uitgesproken standpunten bij ingenomen. Dit blijkt uit een gedetaileerd verslag van een vergadering van de "werkgroep van de Raad voor intellectueel eigendom", die op 27 mei plaatsvond.
Economische Zaken wil scherpere controle triviale softwareoctrooien vrijdag 3 juni 2005, Staatssecretaris Van Gennip heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij in Brussel wil ijveren voor scherpere regelgeving die triviale softwareoctrooien tegen gaat. Het Europees Octrooibureau (EOB) zal hierop strenger moeten gaan controleren en de procedures voor het instellen van bezwaar zullen gemakkelijker moeten worden.