Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kennis en Economie: nieuwsarchief september 2005
Mambocommunity splitst zich af maandag 12 september 2005, De community van het vrije software pakket Mambo heeft zich afgesplitst van de stichting Mambo (Mambo Foundation) en gaat verder onder een nieuwe naam: Joomla. Achter de stichting Mambo zat het bedrijf Miro. Miro had verschillende intellectuele eigendomsrechten van Mambo. De community had het gevoel dat de stichting vooral bedoeld was om de controle bij het bedrijf achter de stichting te leggen.

De combinatie stichting/bedrijf komt vooral in Nederland veel voor. Een stichting wordt dan gebruikt om met een sociaal of onafhankelijk imago acquisitie te voeren. Dat kan, omdat een stichting, in tegenstelling tot een vereniging, geen open toetreding van leden kent en dus gemakkelijk gecontroleerd kan worden met enkele vrienden in het bestuur.
Populair content management systeem krijgt vereniging dinsdag 6 september 2005, WebGUI, het content management systeem waarop Politiek-digitaal.nl ook draait, krijgt een vereniging. Twee bedrijven, die in het bezit waren van de domeinnaam en het merkrecht van het populaire content management systeem WebGUI, hebben het eigendom overgedragen aan de Open Source Vereniging WebGUI i.o.

De vereniging wordt deze maand opgericht. Het betreft geen bedrijfsvereniging, maar een vereniging waarvan alleen natuurlijke personen lid kunnen worden en die de community van dienst zal zijn met activiteiten, zoals de eerste Europese WebGUI Gebruikers Conferentie in november.

Het is de eerste keer in Nederland dat zo'n vereniging wordt opgericht rond een killer application als content management waarbij bedrijven betrokken zijn. Voor verschillende content management systemen zijn - ook in Nederland - stichtingen opgericht die vaak sterk bij de acquisitie van specifieke bedrijven betrokken zijn. Recent leidde dat tot een breuk bij het systeem Mambo.
Bijzonder onderwijs zou acceptatieplicht moeten hebben donderdag 1 september 2005, Bijzondere scholen, confessioneel en neutraal, zouden net als openbare scholen verplicht moeten zijn iedere leerling aan te nemen. Dit vindt een meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit de Onderwijsmeter 2005. Een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs kan het ontstaan van zwarte scholen tegengaan.