Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Archief Recht en Veiligheid december 2005
Icoon eigen nieuwsbericht Meeste Nederlandse Europarlementariers tegen bewaarplicht

Van onze redactie vrijdag, 23 december 2005 - Alleen de Europarlementariërs van het CDA en de PvdA'er Wiersma stemden voor de bewaarplicht die vorige week door het Europees Parlement werd goedgekeurd. Het is opmerkelijk dat ook de Europarlementariërs van de VVD de bewaarplicht niet steunden en daarmee afweken van het VVD standpunt in de Tweede Kamer. De VVD'ers in het Europees Parlement steunden de Duitse liberaal Alexandro Alvaro die kritisch rapporteerde over het voorstel. De meeste PvdA'ers keerden zich af van het compromisvoorstel van de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement, waar de PvdA onderdeel van is. Ook de PvdA in de Tweede Kamer was uiterst kritisch in het debat over de bewaarplicht met Minister Donner. Dit meldt Bits of Freedom in zijn wekelijkse nieuwsbrief.Omstreden bewaarplicht wordt wet na instemming EP

Door Arjan Widlak - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de bewaarplicht. Daarmee is de bewaarplicht definitief een feit geworden. Vanaf 2008 moeten van iedere burger - verdacht of niet - voor minimaal zes maanden gegevens worden bijgehouden als welke webpagina hij bezoekt, waar hij naar zoekt, met wie hij belt en vanaf welke locatie. De richtlijn was omstreden, maar de tegenstanders hebben het pleit verloren.

Korpschef Meijboom: "Ik ben het helemaal eens De Vries"

“Ik ben het helemaal eens met hem. Bij agenten op straat zit veel meer informatie.” Dat zei Aad Meijboom in reactie op Peter R. de Vries’ stelling ‘Geen geheim agent, maar een wijkagent’, welke Politiek-Digitaal de korpschef van Rotterdam Rijnmond voorlegde. Ook moet minister Donner (Justitie) zich niet zo opwinden over de mediadruk op instituten als het OM of de AIVD. “Deze instanties moeten gewoon hun werk goed doen, en zich richten op de feiten.”

Generaal Schouten: "Behandeling Eric O. maakt soldaten onzeker"

“Onzekerheid over wat je als soldaat juridisch wel en niet mag, is het slechtste wat je kunt hebben in het veld.” Dat verklaarde generaal Maarten Schouten tegenover Politiek-Digitaal. Hij verwijst daarmee naar het proces tegen marinier Eric O. eerder dit jaar. “Eric had in vrijheid moeten kunnen getuigen, daarom verwijt ik het Openbaar Ministerie dat ze hem als misdadiger hebben behandeld”, aldus de voormalig Bevelhebber der Landstrijdkrachten.