Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
   archief februari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
archief 2005
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Archief Recht en Veiligheid juli 2005
Brein krijgt geen klantgegevens van providers dinsdag 12 juli 2005, De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat de providers Planet, Chello, @Home, Tiscali en Wanadoo geen naam- en adresgegevens aan stichting Brein hoeven af te staan. De belangrijkste reden voor het oordeel van de rechter was de manier waarop Brein de verdachte klanten had opgespoord. De werkwijze van het Amerikaanse onderzoeksbureau dat door Brein was ingeschakeld voldoet niet aan de Nederlandse privacywetgeving.

De uitspraak is geen volledige overwinning voor de providers. Zij vonden dat alleen een strafrechter over bekendmaking van persoonsgegevens kan beslissen. De voorzieningen rechter oordeelde echter dat ook een civiele rechter dit kan bevelen. Zo'n bevel kan niet snel gegeven worden. Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan.
Geen onderzoek explosie-expert donderdag 7 juli 2005, De politie Justitie gaat geen onderzoek doen naar een Enschedese ontploffingsonderzoeker, zo meldt de Twentse Courant Tubantia. De onderzoeker wordt beschuldigd door een stadsgenoot, die vorige maand met zijn verhaal naar de politie stapte. "Er is geen enkele aanleiding om de onderzoeker als verdachte te bestempelen." zegt een woordvoerder.

Toedracht Vuurwerkramp mogelijk auto-explosie op filmset

Door Steven de Jong - Persfotograaf Cees Elzenga beschuldigt een explosie-onderzoeker die meeschreef aan het rapport-Oosting van betrokkenheid bij het ontstaan van de Enschedese vuurwerkramp. Op 9 juni werd Elzenga 2,5 uur verhoord door de politie Twente.