Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Minister Pechtold: Met dialoog zetten we idioten op grote afstand
Steven de Jong Gepost:     donderdag, 8 september 2005, 19:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Vanmiddag trad minister Pechtold online in discussie met burgers over grondrechten en de positie van moslims. Een redacteur van Politiek-Digitaal mengde zich in de webtv-chatuitzending en vroeg of terreurverheerlijking – uitingen die minister Donner strafbaar wil stellen - niet op gelijke voet staat met het steunen van de Irak-oorlog.

Minister, als ik de oorlog in Irak steun, kom ik daar ook mee weg. Wat is het verschil tussen het goedkeuren van staatsgeweld en het loyaal zijn aan burgers die geweld gebruiken omdat zij onderdrukt worden?

"De vrijheid van meningsuiting moet heel groot zijn, bijna zonder grenzen. Toch is het belangrijk dat we laten zien wanneer mensen te ver gaan. Zij gaan te ver als ze er alleen op uit zijn om te kwetsen of om de democratie onder druk te zetten.

We moeten nu maatregelen nemen, maar ik denk dat de hele dag internet afgrazen weinig helpt. Alleen als we het gevoel hebben dat het de openbare orde verstoort, hebben we dit (het strafbaar stellen van terreurverheerlijking, SdJ) als zoveelste instrument achter de hand.

Wel zijn er veel meer instrumenten die veel nuttiger zijn. Gewoon de dialoog voeren, daarmee kunnen we idioten op grote afstand zetten. Ieder weldenkend mens moet niets van terreur hebben."

Minister, op het gebied van terrorisme probeert de regering steeds meer 'met één mond' te praten. U valt Remkes en Donner af, krijgt u daar geen problemen mee?

"Ik val niet af, ik vul aan. Mijn collega's Remkes en Donner hebben de belangrijke taak om bij nieuwe soorten van criminaliteit, nieuwe manieren te vinden om die terug te dringen. Maar zij staan ook open voor de keerzijde. Met 16 miljoen mensen gaat het niet alleen maar om veiligheid.

In mijn portefeuille zit ook Grote Stedenbeleid. Ik vind het belangrijk dat ook de andere kant van de discussie genoeg ruimte krijgt, vanuit mijn verantwoordelijkheid en achtergrond."

Bekijk reacties (0) Post reactie