Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Justitie geen greep op Jihad-weblogger Ertan Kiliç
Steven de Jong Gepost:     maandag, 8 augustus 2005, 18:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

De Turkse weblogger Ertan Kiliç is vorige week opnieuw in hechtenis genomen door de Amsterdamse politie. In het verhoor wilden de rechercheurs van Kiliç weten of hij achter een inmiddels door Google uit de lucht gehaald anti-homo weblog zat. De haatsite was eerder aanleiding voor het stellen van Kamervragen. Hoewel Kiliç al jarenlang voor beroering zorgt vanwege zijn visie op de Westerse samenleving, blijft hij keer op keer terugkomen met nieuwe Jihadistische weblogs.

Sinds de oprichting van ‘Mohootje’ - de naam van het gewraakte weblog - werd het particuliere Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) overspoeld met klachten. De weblog opende met een verbasterd citaat van de profeet Mohammed: "Als je mensen ziet die zich schuldig maken aan homoseksualiteit, dood dan zowel de actieve als passieve partner."

Oproepen tot geweld
Volgens Marco Hughes, medewerker van het MDI, bevatte de site oproepen tot geweld met concrete aanwijzingen voor tijdstippen en plaatsen om homo's aan te vallen. Op aandringen van het MDI besloot de dienst Blogger van Google de haatzaaiende weblog uit de lucht te halen. "Upon review, we've found that the content of your blog does not comply with Blogger Terms of Service. As a result, we've had to remove it", aldus Blogger Support. (Foto rechts: Ertan Kiliç)


“Onze broeders weten daar wel raad mee”
In één van zijn logs prees hij de aframmeling van de Amerikaanse homo-activist Chris Crain op Koninginnedag. Crain werd in korte tijd het symbool van intolerantie tegen homo's. "Een paar rake klappen hier en een paar rake klappen daar, onze broeders weten daar wel raad mee, helemaal wanneer je ook nog eens Amerikaan bent. Wij tolereren dit gedrag niet in onze stad", zo becommentarieerde de inmiddels weer op vrij voeten gestelde logger het incident.

Ontmaskerd door Geenstijl.nl
Dat Ertan Kiliç in de handen van de politie viel, heeft hij te danken aan de website Geenstijl.nl. Op 24 juli sprak de redactie het vermoeden uit dat Kiliç de maker van de gewraakte anti-homo weblog is. "Gezien de stijl, de provocerende teksten en de manier waarop hij iedereen en alles dood wenst, zal het Ertan wel weer eens zijn", aldus Geenstijl.nl.

“Explosief feestje”
Kiliç riep via zijn weblog op om van het homo-evenement Gay Pride afgelopen zaterdag "een explosief feestje" te maken en uitte bedreigingen aan het adres van D66-fractievoorzitter Boris Dittrich en hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol. In zijn post 'Jamal zal ook hangen' beschimpt hij de uitgeprocedeerde Iraanse asielzoeker en homoseksueel Jamal Turkmani, die momenteel in de media aandacht vraagt voor zijn wens om een verblijfsvergunning te krijgen. Als tegenactie plaatste Kiliç foto's van twee jongens die in Iran zijn opgehangen wegens hun geaardheid. "Daar weten ze tenminste wel hoe ze met homo's moeten omgaan, hopelijk zal het niet lang duren voordat de Sharia (Islamitische wetgeving, SdJ) ook in Nederland zal worden ingevoerd."

Cyberdjihad
Het is niet de eerste keer dat Ertan Kiliç in aanraking komt met Justitie. Eind november vorig jaar ontmaskerde Geenstijl.nl de logger ook al, maar toen als drijvende kracht achter de radicale weblog ‘Cyberdjihad.blogspot.com’. Op de dag van de moord op Theo van Gogh schreef hij: "Laat dit een wijze les zijn voor de vijanden van de islam. Alle lof voor de broeder die dit zwijntje eens flink heeft gewassen."

“Schuld van deze verrotte maatschappij”
Waar Kiliç op 'Mohootje' en 'Cyberdjihad' anoniem logde, deed hij dit eerder op ‘Ertan.blogspot.com’ gewoon onder zijn eigen naam. Aldaar plaatste hij de adresgegevens van Geert Wilders en bedreigde hij minister Verdonk. Ook prees hij Murat D., de moordenaar van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra Collega. "Murat, je kon mijn broertje zijn. Wat jij deed is niet jouw schuld, jongen, het is de schuld van deze verrotte maatschappij waar wij helaas in leven. De geniepige streken van de zogenaamde tolerante Nederlanders ken ik als geen ander, broeder."

Trouw gaf Ertan Kiliç een podium
Onder het mom van het inzichtelijk maken van "meningen die niet altijd passen in het profiel dat de commissie-Blok van integratie heeft", drukte dagblad Trouw de column af waarin Murat D. wordt geprezen voor zijn daad.

”Moeten we haar niet gewoon publiekelijk stenigen?”
Hoewel kranten zich nu wel drie keer zullen bedenken voor ze Kiliç een podium geven, lijkt de weblogger aan internet genoeg te hebben. Zijn anti-Westerse sentimenten laat hij ook graag op andere forums en websites los, meestal tot ongenoegen van de eigenaars. Zo plaatste hij in oktober 2004 onder een petitie tegen Verdonk op ‘Politiek-Actie.net’ de tekst: “Moeten we haar niet gewoon publiekelijk stenigen?"

“Uit principe geen interviews met niet-Islamitische Nederlanders”
Op ‘Ertan.nl’, de bovengrondse homepage van Kiliç, brengt de Turkse weblogger het nieuws over zijn recente aanhouding zelf naar buiten. Op die site zijn echter geen radicale teksten te vinden, maar linkt hij door naar de talloze berichten in de media waar hij in verband wordt gebracht met teksten van moslimextremistische signatuur op ondergrondse weblogs die aan hem toegeschreven worden. Een poging van ondergetekende om Ertan Kiliç te interviewen strandde vorig jaar oktober. "Uit principe doe ik geen interviews met niet-islamitische Nederlanders en zou ook niet weten waarom ik voor jou een uitzondering zou moeten maken."

Justitie krijgt geen greep op Ertan Kiliç
Ertan Kiliç lijkt er steeds meer genoegen in te scheppen zich als ‘cyberjihadist’ te profileren. Dat Justitie hem nauwlettend in de gaten houdt en zo nu en dan in hechtenis neemt, deert hem niet. Zijn radicale teksten moeten naar zijn zeggen opgevat worden als ‘satire’ en vallen volgens hem onder de vrijheid van meningsuiting.

Vrije meningsuiting of niet, het is het MDI nu wel gelukt een haatzaaiende site van het net te krijgen bij een internetprovider. Eén van de weinige successen van het particuliere meldpunt, zonder dat er een rechterlijke uitspraak aan vooraf ging. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat Ertan Kiliç binnenkort weer met een nieuwe haatsite komt bij een andere provider. Webloggers als Kiliç deinzen immers niet terug voor een paar nachtjes cel.