Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
De Loterijpartij
Arjan Widlak Gepost:     dinsdag, 21 januari 2003, 16:00
Van:     < Arjan Widlak - Hoofdredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

De Loterijpartij wil politieke functies verdelen volgens het loterijprincipe. Dat deden de Grieken in Athene immers ook. Naast een democratisch recht komt dan de democratische plicht te staan. 'Ga stemmen en win een belastingvrij jaar!'

Na de verkiezingen is het altijd weer spannend: wie zullen er straks op het bordes naast de koningin staan? De campagnes draaien om de lijsttrekkers, zodat de meeste politici als anonieme slippendragers achter hun partijleider in de Kamer terechtkomen. Daarbij komt dat sommige bewindslieden niet eens op de lijst van hun partij hebben gestaan. Hoe kunnen de burgers zich dan nog betrokken voelen bij hun volksvertegenwoordiging, bestuurder en democratie? De Loterijpartij neemt het lot van de burger serieus door iedereen in het democratische proces te betrekken.

Speling van het lot
Het is merkwaardig dat de meeste vondsten die we kennen uit de Atheense democratie deze tijd hebben gehaald, terwijl het werpen van het lot volledig in de vergetelheid is geraakt. Vele publieke functies werden destijds toegewezen door het toeval en elke Atheense burger vervulde tenminste eens in zijn leven een publieke functie. En ook in onze democratie worden invloedrijke functies door toevallige factoren toegewezen, al noemen we het doorgaans geen loterij: je moet toevallig lid zijn van een bepaalde partij of door een speling van het lot iemand hebben leren kennen. En natuurlijk krijg je de politiek invloedrijke functie van koning(in) alleen door een speling van de natuur.

Plicht
De Loterijpartij vindt dat politieke functies verdeeld moeten worden volgens het loterijprincipe. Door mee te doen aan de partijloterij, krijgen de leden functies binnen de partij toegewezen. Het organiseren van democratische loterijen lost veel problemen op. Van alleen het kunnen uitbrengen van een stem raakt een burger niet politiek betrokken.

Democratiseringsideetjes
Als we werkelijk willen dat het volk participeert, dan moet de volksvertegenwoordiging willekeurig worden gekozen uit de bevolking. Het publieke ambt is de democratische plicht, die het democratisch recht complementeert. Het is het redelijk alternatief voor allerlei democratiseringsideetjes die toch niet werkelijk tot meer democratie leiden. Verdeel ministersposten willekeurig bijvoorbeeld onder Kamerleden. Zonder regeerakkoord heeft de Kamer ook weer iets om over te spreken. Het is eenvoudiger om een individuele minister aan te spreken op zijn ministeriŽle verantwoordelijkheid, zonder dat meteen het hele kabinet dreigt met opstappen.

Win een belastingvrij jaar!
Het loterijprincipe is ook een goed beleidsinstrument. Zolang verkiezingen nog nodig zijn, kunnen de tegenvallende opkomstcijfers bij verkiezingen bijvoorbeeld opgekrikt worden met de verkiezingsloterij: uw oproepnummer is uw lotnummer! De winnaar krijgt een belastingvrij jaar. Maar ook in het dagelijkse beleid kan een loterij een nuttig instrument zijn. Denk bijvoorbeeld aan verkeersovertredingen. Uw bonnummer is uw lotnummer: u bent wel uw rijbewijs kwijt, maar wint een gratis OV-jaarkaart. Zo kunnen we tegelijkertijd het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren en verkeersovertredingen beboeten.

Uw kans op democratie
Natuurlijk zullen er mensen zijn die denken dat niet iedereen geschikt is voor een politiek ambt. Ach ja, tot 1917 dacht men dat vrouwen niet geschikt zijn voor de politiek. Geef dan iedere toevallige burger die denkt dat niet iedereen de politiek in mag de kans om dit standpunt in de Kamer te verkondigen. De Loterijpartij stelt de politiek daadwerkelijk open voor de wil van het volk. De Loterijpartij: uw kans op democratie!