Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Nieuwe Democratie: nieuwsarchief april 2005
Icoon eigen nieuwsbericht PvdA: "Kabinet negeert recht burgers om milieusituatie te kennen"

Van onze redactie donderdag, 28 april 2005 - "Het Verdrag van Aarhus wordt zo minimaal mogelijk ingevuld. De geest van het verdrag - het recht van burgers om de milieusituatie in hun leefomgeving te kennen - wordt totaal genegeerd." Dat zegt PvdA-Kamerlid en woordvoerder milieubeleid Diederik Samsom in een interview aan Politiek-Digitaal.Geen stemrecht op D66 congres 1 aprilgrap? vrijdag 1 april 2005, Leden die zich na 31 maart 00:00, oftewel 1 april, hebben aangemeld ontvangen van Aletta Hekker, directeur Landelijk Bureau D66, een email waarin staat "U heeft zich aangemeld na woensdag 30 maart, 00.00, wat betekent dat u geen stemrecht krijgt voor het congres". Op woensdag 30 maart stond op de D66 website dat mensen die zich na dinsdag 29 maart 12:00 hadden aangemeld geen stemrecht kregen wegens technische problemen bij de verwerking van de nieuwe aanmeldingen. Op dat moment waren er 160 nieuwe leden na 29 maart 12:00 aangemeld. Kort daarna kon op de site van D66 gelezen worden dat dankzij de inspanning van vrijwilligers de aanmeldingen toch verwerkt konden worden en deze mensen mochten stemmen. Na de oproep van verschillende publieke omroepen, zegt D66 een onderzoek in te stellen bij nieuwe leden, die hangende het onderzoek geen stemrecht hebben. D66 verwijst daarbij naar het regelement. Wat dit onderzoek inhoudt en hoe lang dat duurt wordt daarbij niet vermeld. De nieuwe leden ontvangen een email waarin duidelijker taal wordt gesproken en hen het stemrecht wordt ontzegd.
Oude garde helpt het Paasakkoord erdoor zaterdag 2 april 2005, Met soms onnavolgbare redenen - D66 is een te kleine partij om het kabinet te laten vallen - heeft de oude D66 garde het Paasakkoord door het partijcongres geholpen. Hans van Mierlo, die zich eerder kritisch uitliet, gaf op het congres z'n zegen aan het Paasakkoord in een gedragen betoog, nadat eerder anderen als Thom de Graaf, Jan Terlouw en vele anderen prominenten dat deden. Er waren weinig woorden van kritiek op het kabinetsbeleid van de afgelopen twee jaar te horen van een verder bedeesd congres.
Woordvoerders vinden journalisten onbetrouwbaar woensdag 6 april 2005, Het Vakblad Communicatie ondervroeg 255 woordvoerders via een online enquete over journalisten. Zij menen dat journalisten hun informatie slecht checken, vaker niet dan wel, slecht hoor en wederhoor toepassen, terzake onkundig zijn en zich slecht voorbereiden. Woordvoerders vinden journalisten wel lui, maar niet corrupt. Slechts 7,5% acht journalisten omkoopbaar.
Een nieuwe lente, want gedeputeerden bloggen woensdag 6 april 2005, Een nieuwe lente in Noord-Brabant waar de Commissaris van de Koningin, Hanja Maij-Weggen, en de gedeputeerden vanaf deze lente een weblog bijhouden. De bestuurders hopen zo de communicatie met de burgers te verbeteren en mee te tellen. Het grote voorbeeld is Gerrit Zalm die zeer bedreven wordt genoemd in het vullen van zijn weblog.
Burgerinitiatief op de agenda maandag 11 april 2005, Niesco Dubbelboer (PvdA) verwacht dat het presidium, het dagelijks bestuur, van de Tweede Kamer binnen enkele weken het burgerinitiatief mogelijk zal maken. Zo'n ander half jaar geleden werd een motie die dit mogelijk moest maken met een krappe meerderheid aangenomoen. Dit betekent dat wanneer 15.000 mensen een handtekening zetten, of dit nu een wetsvoorstel is of een onderwerp voor discussie, dan is de Tweede Kamer straks verplicht dit te behandelen.