Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Kiezers adviseren favoriete lijsttrekker via nieuwe website
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 14 november 2006, 16:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Kiezers die menen dat de campagne van hun lijsttrekker beter kan, kunnen vanaf vandaag hun wijze raad kwijt op Watwilnederland.nl. De Tweede Kamer fractie van D66 is erg blij met de nieuwe site. “Pechtold en Bakker zullen er zeker hun voordeel mee doen!”, zo laat een woordvoerder aan de makers weten.

De website is een initiatief van de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR).

‘Doe stropdas om’
De meeste bezoekers maken zich zorgen om het optreden van Wouter Bos van de PvdA. “Je moet gewoon representatief zijn en een stropdas om doen. Dat deed je bij Shell toch ook?”, bemoedert Silvia. Een ander, Truida genaamd, adviseert Bos “niet met modder te gooien”, maar “Balkenende uit te laten glijden over zijn glibberige praatjes”. En Abdelhalim wil van Bos duidelijkheid over de “participatie van allochtonen”.

‘Kies voor linkse coalitie’
Veel andere bezoekers adviseren de PvdA-leider te kiezen voor een linkse coalitie en vinden dat Bos tegen een stootje moet kunnen. “Laat je door Balkenende niet op de kast jagen!”, aldus Nathalie. Roos roept beide heren nog eens tot de orde: “Stop eens met dat geruzie. Laat liever zien waar jullie partij voor gaat.”

‘Niet zo grappig doen’
Net als Nathalie, wil ook Hendrik meer inhoud. Hij waarschuwt Balkenende: “U kunt nu wel grappig zitten doen in RTL Boulevard, Wereld draait door, enzo. Maar denkt u nou echt dat ik ga stemmen op een clown? Wees gewoon degelijk en betrouwbaar, dan verdient u mijn stem. Anders gaat ‘ie naar Rouvoet.”

‘Claim successen kabinet-Balkenende’
Mark Rutte (VVD) moet volgens de bezoekers de successen van het kabinet-Balkenende meer claimen. “Het was toch Zalm die de hand op de knip hield; streng, betrouwbaar en rechtvaardig. Benut dat meer!”, aldus Raquel. Ook wordt Rutte geadviseerd de VVD-ministers beter in de spotlights te zetten. “Verdonk, Zalm en Kamp hebben het toch prima gedaan? Laat de mensen merken dat het beleid van Balkenende aan de VVD te danken is en niet aan de premier of het CDA.”

Peiling onder 200 bezoekers: standpunten belangrijker dan imago
Ondanks het ’stropdas-advies’ van Silvia, roepen de meeste bezoekers op tot een meer inhoudelijke campagne. Dat blijkt ook uit een peiling op de site onder 200 bezoekers: de standpunten van de partij vinden zij drie maal zo belangrijk als het imago van de lijsttrekker. Door de BRR worden ze op hun wenken bediend: via de site kunnen mensen doorklikken naar alle verkiezingsprogramma’s en 11 stemwijzers.

Alle kamerleden zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld van de website. Op de dag van het laatste televisiedebat overhandigt de BRR de lijsttrekkers een A4-tje met de meest verstrekte adviezen.