Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Burgers beďnvloeden politieke agenda via 'fotoblog' Haags raadslid
Steven de Jong Gepost:     zondag, 26 februari 2006, 18:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Graffiti, zwerfvuil, een vernield tuinhekje, een opgebroken weg, hangjongeren of gewoon een gevaarlijk kruispunt. Lokale problematiek waar burgers mee in hun maag zitten. Toch klimt niet iedere buurtbewoner in de pen om zijn of haar ongerief aan de 'geachte wethouder' kenbaar te maken. Marieke Bolle, kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA in Den Haag, heeft daar iets op gevonden. Via haar site Hetbolleoog.nl kunnen burgers sinds kort foto’s uploaden van plekken en gebeurtenissen in de stad, met als doel deze zaken op de politieke agenda te krijgen. “Uw verbeelding aan de macht!”, luidt Bolles boodschap aan burgers.

Het uploaden van een foto gaat heel simpel. Via een formuliertje waar je je naam, e-mailadres en een korte toelichting in moet vullen. De foto kan bijgevoegd worden door het bestand op de harde schijf van de computer of op de memorycard van de digitale camera of mobiele telefoon aan te wijzen.

Oog voor de stad
Bolle heeft haar site opgedeeld in 'oog voor u', 'oog voor fietsers', 'oog voor vrouwen', 'oog voor de stad' en 'oog voor cultuur'. Zo vinden we onder de categorie 'oog voor fietsers' een foto van een afgezette weg, met als onderschrift: "Hier wordt niet gewerkt. Maar de straat ligt wel open." Naast deze herkenbare ergernis, treffen we onder 'oog voor de stad' een foto van een demonstrerende menigte medewerkers van buurtbeheerbedrijven.

Ook leuke dingen mogen op Hetbolleoog.nl, bijvoorbeeld van activiteiten die mensen onder de aandacht willen brengen van de politiek. Zo zien we onder 'oog voor cultuur' foto's van openingen, toneelstukken, parades, galeries en symposia.

Oplossingen van burgers
Op iedere foto kan gereageerd worden, net als op een weblog. Bezoeker André reageert op een item over een ‘fietsendiefstalscan’ en vraag zich verontwaardigd af waar zijn “zilver metallic hybride herenfiets, type Mistral Trail, 3 x 7 versnellingen” is gebleven. Marieke Bolle reageert op André en adviseert hem aangifte te doen. Bezoeker Willem ziet daar geen heil in: “Moet je eerst een uur wachten voor je een formulier kunt invullen en dan krijg je twee weken later een brief dat er onvoldoende opsporingsindicaties waren om er werk van te maken, maar dat je een beroep kunt doen op slachtofferhulp.” Daarop reageert Bolle weer: “Je kunt tegenwoordig via het internet aangifte doen. Dus achter je computer. Dat scheelt wel.”

Al reagerende kunnen bezoekers met oplossingen komen voor in beeld gebrachte problemen. Samen met PvdA-lijsttrekker Jetta Klijnsma zal Marieke Bolle op 5 maart de beste ideeën uitzoeken en inbrengen in de coalitiebesprekingen direct na de verkiezingen.

10 vragen aan Marieke Bolle (PvdA-raadslid Den Haag)



1) Wat denk je dat burgers zoal aan maatschappelijke problematiek kunnen vastleggen met hun bolle oog?
“Bijna alles kun je vastleggen op de foto. Zelfs geluidoverlast of smerige lucht, met een beetje fantasie, en misschien een paar toelichtende zinnen. Daarom is het ook zo'n aardige manier om iets aan de kaak te stellen. En het is democratisch: bijna iedereen kan het doen. Met je mobieltje, of met een digitale camera. Mensen kunnen enge plekken fotograferen, of een onmogelijke fietsroute. Ik hoorde dat er ergens een reliëfroute voor blinden is, die eindigt aan de rand van een van de grachten. Dat is ook vast te leggen. Of bijvoorbeeld de plek waar je fiets gestolen is, of een verpauperend woonblok. Maar ook mensen. Die iets leuks doen, of een goed idee hebben, of protesteren. Er kan echt heel veel. Het is snel, direct, voor iedereen toegankelijk. Vaak is de kracht waarmee het overkomt groter dan van stukken tekst.”

2) Burgers hebben toch al genoeg mogelijkheden om zaken aan de kaak te stellen? Of richt je je op mensen die niet goed in staat zijn hun problemen te formuleren?
“Natuurlijk zijn er een heleboel manieren om iets aan de kaak te stellen als bewoner. Maar alleen de heel goed ingevoerden maken daar gebruik van. Hetbolleoog.nl is een aanvulling op de manieren die er al zijn. Het is een gemakkelijke manier, ook voor mensen die misschien niet zo heel goed zijn met taal. Om iets aan de kaak te stellen, maar ook om te zien wat anderen vinden dat er moet veranderen. Trouwens, er is ook ruimte voor leuke dingen. Het hoeft niet alleen somber te zijn.”

3) Veel burgers ergeren zich aan het onkruid in de tuin van de buurman. Misschien niet direct een politiek item, maar het gaat wel over de leefbaarheid van een wijk. Is de site ook voor dat soort foto's bedoeld?
“Onkruid in de tuin van de buurman? Ik denk niet dat ik daar heel veel aan kan doen. Of wil doen. Dat lijkt mij och echt iets voor de buurman zelf. Maar iedereen mag alles opsturen. Leefbaarheid gaat over heel veel: van het onkruid in de tuin van de buurman tot braakliggende terreinen, slechte voorzieningen in de wijk, sociale onveiligheid, illegale overbewoning, wietplantages, te hard rijdende automobilisten, noem maar op. Leefbaarheid is iets waar bewoners en gemeente samen verantwoordelijk voor zijn. Het kan geen kwaad om je eigen stoepje te vegen, als de gemeente de straat voor zijn rekening neemt. Leefbaarheid vind ik heel belangrijk. Van mij mogen alle foto's daarover gaan. Ik ben niet alleen benieuwd naar wat mensen niet goed vinden, maar ook naar hun oplossingen, overigens. De beste oplossingen gaan we als Partij van de Arbeid 'adopteren', die nemen we over om ze uit te gaan voeren in de nieuwe raadsperiode.”

4) Er bestaan burgers die niet zo gesteld zijn op politici, agenten en ambtenaren. Mogen ze ook foto's van hen uploaden?
“Nou ja, ik wil niet te veel regels vooraf stellen. Het gaat erom dat ik zie van mensen wat ze bezighoudt in de stad, wat ze verkeerd vinden, waar ik als lid van de gemeenteraad iets aan kan doen. Politici, daar kan ik niks aan doen: daar moet je wel of niet op stemmen, maar ik kan niet zorgen dat een gekozen politicus de laan uit wordt gestuurd. Tenzij die er als bestuurder een potje van maakt, natuurlijk. Agenten en ambtenaren? Nou ja, daar gelden privacyregels voor, daar moet je je wel aan houden, dus toestemming vragen. Een foto van een agent en er bij zeggen dat je er niet van houdt om bekeuringen te krijgen, is misschien wel begrijpelijk, daar houden we geen van allen van, maar niet erg functioneel, want als je geen bekeuring wilt, dan moet je de wet niet overtreden. Dus daar kan ik niks aan doen. Hetzelfde geldt voor ambtenaren: als je bezwaar hebt tegen de regels, dan moet je daar iets aan doen, maar niet aan de ambtenaren die die regels uitvoeren.”

5) Kunnen burgers ook een bijschrift plaatsen onder hun eigen foto, of gaat het echt alleen om het beeld?
“Bijschriften kunnen wel helpen als je een idee hebt, of een heel concreet voorstel. Maar het mag ook alleen een foto zijn. Ik denk wel dat het moeilijker is foto's te maken, die helemaal voor zichzelf spreken dan foto's die een illustratie zijn voor een paar zinnen die je er bij schrijft.”

6) Lijsttrekker Jetta Klijnsma wordt betrokken bij de site. Gaat zij ook rekenschap afleggen over de problemen die op beeld vastgelegd worden?
“Kijk centraal in ons programma staat dat wij denken dat op heel veel gebieden bewoners zelf meer zeggenschap moeten krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar veiligheid: als bewoner weet je vaak het beste wat er aan schort en wat er aan gedaan zou moeten worden. Daarvoor ben ik nu bezig een experiment op te zetten om bewoners directe zeggenschap te geven over de aanpak van de problemen die zij zien door politie en gemeente. Hetbolleoog.nl brengt net behulp van het internet op een andere manier de directe democratie, de participatie van bewoners dichterbij. Maar dan moet de politiek daar ook wel iets mee doen. En dat is precies waar het om gaat. Bewoners hebben oog voor hun omgeving, de politiek zorgt dat de beste oplossingen die ze aandragen ook in de praktijk worden gebracht. Het bolle oog is een vorm van participatie, omdát Jetta Klijnsma, omdát de PvdA de goede ideeën adopteert. Als het goed werkt, dan houden we op 7 maart niet op, waarom zouden we?”

7) Is Het Bolle Oog een verkiezingsstunt?
“Oog voor mensen is geen verkiezingsstunt, maar een grondhouding voor politiek bedrijven. Die grondhouding heb je, of het nou verkiezingstijd is of niet.”

8) Burgers kunnen ook foto’s van mooie dingen opsturen. Waarom eigenlijk?
“Onze stad is een geweldig mooie stad. Ik vind ook dat-ie mooier is geworden in de loop der jaren. En daar mogen we trots op zijn. Het Spui is toch geweldig opgeknapt, en heel veel stukjes binnenstad. Maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld de nieuwe wijk Wateringse Veld. Daar zijn echt prachtige plekjes. En natuurlijk de zee, de duinen. Kortom, ik kan zo honderden mooie foto's bedenken. Leuk om op te sturen naar de website, omdat anderen dat daar dan ook kunnen zien.”

9) Als de foto's succes hebben, ga je het dan uitbreiden met geluid? Bijvoorbeeld opnames van telefoongesprekken met de gemeente, de sociale dienst, de politie of het CWI?
“Uitbreiding met geluid vind ik heel interessant. IJzersterke citaten onder de foto's zetten, dat lijkt me heel erg leuk. Wel moeilijker al weer: je moet het kunnen opnemen. Daarvoor moet je niet alleen weer extra apparatuur hebben - een microfoon bijvoorbeeld - maar ook over bijna journalistieke vaardigheden beschikken. Want er is niks aan om de microfoon aan te zetten en uren te laten draaien, maar wie luistert dat nu af? Dus de kunst is om de goede quote op te nemen, of te selecteren. Dat vraagt wel wat van mensen. Maar ik denk er wel al over voor mijn eigen foto's. Je kunt trouwens ook denken aan stukjes geluid in plaats van stukjes beeld. Dus het hoeft niet eens in combinatie. Bijvoorbeeld laten horen hoe een automobilist met 'een kort lontje' in het verkeer te keer kan gaan. Lijkt me wel goed om dat eens aan de kaak te stellen. De ziektes vliegen je wel eens om de oren als je door de stad fietst. Echt schandalig.”

10) Kan jouw model uitgroeien tot een officieel bezwaarinstrument? Dat gemeenten de foto's net als een bezwaarschrift ook echt in behandeling moeten nemen?
“Nou officieel, dat weet ik niet. Als je ziet hoe moeilijk soms een geluidsopname of een fax als 'bewijsmateriaal wordt aangemerkt, dan denk ik dat juristen zich daar ook over moeten buigen. Maar waarom zou je als gemeente niet een gefotografeerde klacht in behandeling nemen? Als je er van uitgaat dat iedere klacht een bijdrage is aan de verbetering van de kwaliteit van het geleverde werk, dan lijkt me dat er helemaal niks mis mee is om een foto als klacht op te vatten. Dan slechten we weer een drempel denk ik. Maar die foto van dat onkruid in de tuin van de buurman moet je natuurlijk niet naar de gemeente sturen. Die hoort echt in de brievenbus van de buurman zelf.”