Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief augustus 2006
Nieuwe spanningen in EU, etnische Hongaren in Slowakije maandag 28 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Slowakije en Hongarije, nu twee jaar EU-lid, hebben te maken met toenemende spanningen. Slowakije wordt fel bekritiseerd door buurland Hongarije voor tekenen van een anti-Hongaarse stemming in Zuid-Slowakije.
Zo is vorige week een etnisch Hongaarse vrouw het slachtoffer geworden van geweld en beroving, terwijl de Slowaaks-nationalistische daders haar T-shirt bekladden met: “Hongaren, ga terug naar de andere kant van de Donau”. Bij een voetbalwedstrijd werden een dag later drie mannen gearresteerd die een elf meter lang spandoek toonden met de tekst: “Dood aan de Hongaren!”
De Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany veroordeelde meteen, wat hij noemde de “verschrikkingen en toenemende haat tegen buitenlanders”. Hij vroeg zijn Slowaakse collega Robert Fico zich ook zo uit te spreken. Fico sprak zich daarop uit tegen “alle extremistische daden”, maar voegde er aan toe dat het niet aan Hongarije is om te beslissen hoe en wanneer zijn land op incidenten moet reageren. Bovendien liet hij zich denigrerend uit naar de Slowaakse SMK, een politieke partij die opkomt voor de belangen van de Hongaarse minderheid in het zuiden. Fico: “Nu ze hebben gefaald op de sociale agenda, zoeken ze een ander onderwerp.” Hij weigerde dan ook een voorstel van deze partij te ondertekenen, om de toegenomen spanningen tegen te gaan.
De Partij van Europese Socialisten (PES) kijkt met afschuw naar de ontwikkelingen in Slowakije en dreigt Fico (zijn partij is verwant aan de PES) uit de politieke groep te royeren.
Engeland werpt als eerste drempels op voor Roemenen en Bulgaren maandag 21 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/The Independent/BBC News - De Britse staatssecretaris van Handel en Industrie Alistair Darling heeft zondag gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de te verwachten migratie uit nieuw toetredende landen "netjes zal reguleren". Daarbij gaat het expliciet om Bulgarije en Roemenië, die waarschijnlijk in 2007 zullen toetreden. Volgens de Britse media is het "open deur"-beleid voorbij, dat bij de toetredende landen van 2004 werd toegepast. Darling: "We moeten een balans vinden tussen de vaardigheden die we nodig hebben - en ja, onze economie heeft op diversie terreinen vaardigheden nodig - en tegelijkertijd een systeem in stand houden met alle andere zaken die we moeten overwegen, zoals gezondheidszorg, onderwijs, enzovoorts."
Volgens een recente opiniepeiling gaat 77 procent van de Britten akkoord met het opleggen van beperkingen op de arbeidsmarkt aan Bulgaren en Roemenen.
Wellicht is de Britse bevolking zo negatief gestemd, omdat het Verenigd Koninkrijk en Ierland als enigen in Europa Poolse werknemers vanaf 2004 makkelijk toelieten. In twee jaar tijd zijn zo meer dan zeshonderdduizend Oost-Europeanen geïmmigreerd, waarvan vermoedelijk duizenden geen werk hebben kunnen vinden. De conservatieve Tories zijn zelfs een felle campagne gestart tegen Roemenië. Onder het motto "HIV-kinderen brengen tijdbom naar Groot-Brittannië" waarschuwen zij dat de influx van Aids-geïnfecteerde Roemeense tieners de nationale gezondheidszorg zal ontregelen. Ook zien zij Roemeense vrachtwagen- chauffeurs liever gaan dan komen.
Europeanen willen langer werken, tegen meer beloning maandag 21 augustus 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/Financial Times/Elsevier - In een recente peiling van Harris Interactive, uitgevoerd in de vijf grootste EU-lidstaten, geeft een ruime meerderheid (70%) van werknemers aan langer te willen werken. In Frankrijk, waar de 35-urige werkweek verplicht is, zijn er logischerwijs nog meer voorstanders van langer werken (drievierde). In alle gevallen willen werknemers wel meer loon krijgen voor meer gewerkte uren.
Ook in Nederland is er sprake van verlenging van de werkweek. In het nieuwe verkiezingsprogramma Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar [.pdf] wil het CDA "een veertigurige werkweek bevorderen". Zo zou de dreigende schaarste aan personeel worden voorkomen en de loonkosten beheersbaar blijven.
Over een verplichte pensioenleeftijd verschillen de resultaten per land. In het Verenigd Koninkrijk is 22% daar vóór, terwijl 65% het een slecht idee vindt. In Frankrijk en Duitsland zijn meer voorstanders (maar nog altijd een minderheid), terwijl de Italianen (47% voor, 45% tegen) en de Spanjaarden (72% voor, 23% tegen) het juist waarderen als hun regering de pensioenleeftijd verplicht stelt.
Twee andere opmerkelijke bevindingen: in alle landen willen werknemers doorwerken na het bereiken van hun pensioenleeftijd, en in de meeste landen ziet men in de VS de grootste bedreiging van de wereldorde (in Italië vindt men Iran bedreigender, in Duitsland vreest men zowel de VS als Iran).
Italiaans minister waarschuwt EU voor Russisch-Algerijnse gas-deal woensdag 9 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/Reuters - Een afspraak tussen het machtige Russische Gazprom en het Algerijnse staatsbedrijf Sonatrach kan de gasprijzen in Europa doen stijgen. Italiaans minister van Energie Bersani heeft Eurocommissaris voor Energie Andris Pielbags hiervoor in een brief gewaarschuwd. Terwijl Gazprom al een kwart van de gastoevoer aan Europa in handen heeft, zullen we volgens de minister nóg afhankelijker worden.
"De deal bevestigt de reeds geuite zorg over de effecten op de gastoevoer aan Europa en aan Italië in het bijzonder, afgeleid uit de afhankelijkheid van een beperkt aantal aanvoerende landen, die naar verwachting in de komende jaren verergert", aldus Bersani.
Topeconoom Fatih Birol van het Internationale Energie Agentschap IEA acht de Italiaanse bezorgdheid gegrond: "Europa moet zijn energiebeleid aanpassen om niet te afhankelijk van Russisch gas te worden."
Een eventuele fusie tussen Gazprom en Sonatrach betekent dat Italië voor drievierde van de gastoevoer afhankelijk wordt van een enkel bedrijf.
Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft laten weten dat Brussel de deal "van dichtbij zal volgen".

Afbeelding: Spiegel.de

Afbeelding: Spiegel.de

Israël verzet zich tegen Europese "preken" maandag 7 augustus 2006, Nieuws/Europa, EU Observer/Welt am Sonntag - De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zich in het Duitse Welt am Sonntag afgevraagd waar men het recht vandaan haalt om "te preken tegen Israël". Hij doelde daarmee op uiteenlopende oproepen om het geweld tegen Libanon in te tomen. Olmert ging voort: "Europese landen hebben Kosovo aangevallen en tienduizend burgers gedood. Tienduizend! En geen van deze landen heeft tevoren een enkele raketaanval hoeven lijden."
Daarentegen is Olmert vol lof over de Verenigde Staten van Amerika. "Zij kritiseren ons niet. [...] Ik zou willen dat andere landen de moed van George W. Bush hadden, om de waarheid te verkondigen."
Op de suggestie dat Israël zichzelf gehaat maakt in Libanon door burgers te vermoorden, ging hij niet in. "[De Libanezen] haatten Israël toch al, zij gaven onderdak aan Hezbollah. Sommigen hebben zelfs raketten in hun huizen verborgen om Hezbollah te helpen", aldus Olmert.