Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief april 2006
Nederland toch pro Europa vrijdag 28 april 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Uit een peiling van Eurobarometer, die nog moet verschijnen, blijkt dat 49% van de Europeanen vindt dat de eigen lidstaat gebaat is bij EU-lidmaatschap. Nederland zit daar met 71% zelfs fors boven. Ons land is daarmee toch weer koploper 'pro Europa', in de top-drie met Luxemburg (71%) en Ierland (68%). Opmerkelijk is dat Frankrijk, dat evenals Nederland de Europese grondwet verwierp, met 44% zo negatief is over Europa. Eurobarometer heeft dan ook geen verklaring voor de grote verschillen tussen beide landen.
Het meest negatief zijn het traditioneel eurosceptische Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Letland.
EU-ingezetenen prijzen de vrede tussen lidstaten en het vrij verkeer van personen als belangrijkste verdiensten van de Unie. Anderzijds vindt men dat de EU tekortschiet in het aanpakken van de werkloosheid - het allerbelangrijkste probleem, volgens de Europeanen.
Toetreding Roemenië en Bulgarije waarschijnlijk 1 januari woensdag 26 april 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Eurocommissaris voor Justitie Frattini heeft gezegd dat Bulgarije en Roemenië gelijktijdig kunnen toetreden tot de EU op 1 januari 2007. Wel zullen zij onverminderd worden gecontroleerd op de doorvoering van wetshervormingen. Beide landen, al jarenlang kandidaatlidstaten van de EU, hebben nog altijd aanzienlijke problemen op het gebied van justitiële organisatie, georganiseerde misdaad een corruptie - de portefeuille van Frattini.
Op 16 mei zal de Europese Commissie een document presenteren, waarin mogelijk een uitstel van 2007 naar 2008 wordt aanbevolen. Na de positieve uitlatingen van Frattini lijkt dat echter zeer onwaarschijnlijk. "Bulgarije en Roemenië werken allebei uitstekend in de goede richting, voor wat mijn portefeuille betreft", aldus de Commissaris. Hij maakte nog wel het voorbehoud, dat (bijvoorbeeld) Bulgarije in de eerste helft van 2007 mogelijk nog op EU-supervisie kon rekenen op het aantal verdachten dat daadwerkelijk vervolgd wordt, afgezet tegen het aantal moorden door criminele bendes.
Roemenië loopt in mindere mate het risico op extra supervisie. Frattini prees namelijk met nadruk de "enorme vooruitgang" die het land heeft geboekt. Daarbij noemde hij met name de verdiensten van minister van Justitie en strijdster tegen corruptie Monica Macovei.
EU schort steun aan Palestijnse Autoriteit op woensdag 19 april 2006, Nieuws/Europa, EurActiv - De Europese Unie is met 700 miljoen euro per jaar de belangrijkste donor voor de Palestijnse Autoriteit. Nu de Hamas-regering aldaar echter openlijk begrip heeft getoond voor een zelfmoordaanslag in Tel Aviv, heeft het Oostenrijkse voorzitterschap in een verklaring laten weten alleen vreedzame oplossingen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te zullen accepteren. Omdat Hamas weigert geweld als een politiek middel af te zweren, heeft de EU haar financiële steun on hold gezet.
Een woordvoerder van de Hamas-regering sprak in zeer negatieve bewoordingen over deze stap: "Wij zullen deze vorm van chantage niet accepteren. Hamas is democratisch gekozen en nu wordt het Palestijnse volk gestraft voor die keuze." Het islamitische Iran en het golfstaatje Katar hebben de Palestijnse regering samen 100 miljoen dollar toegezegd, ter compensatie van het ontstane begrotingstekort.