Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief september 2006
Brussel wil strenge begrotingscontrole Hongarije -- economische toestand na protesten onduidelijk donderdag 28 september 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/EU Observer/Wikipedia - Joaquín Almunia, Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken steunt het Hongaarse programma met strenge maatregelen om de lokale economie weer op de rails te krijgen. Hij pleit voor een "rigoureuze implementatie" van de plannen. Almunia: "Na herhaalde waarschuwingen over grove begrotingsoverschrijdingen, neemt de Commissie kennis van het voornemen van de Hongaarse regering om haar publieke financiën weer op een stabiele basis te zetten", aldus Almunia.

Protesten voor het Hongaarse parlement in Boedapest in de avond van 21 september 2006. Foto: Politiek-digitaal

De protesten voor het Hongaarse parlement in Boedapest wisselden in de week van 18 september nogal in intensiteit, met enkele tienduizenden demonstranten als hoogtepunt. Hier een indruk van de donderdagavond.

Foto: Politiek-digitaal

Luchtfoto van 'ground zero', nu bouwplaats. Foto: Vincent Laforet, The New York Times

Luchtfoto van ground zero, nu bouwplaats.

Foto: Vincent Laforet, New York Times

Vijf jaar na aanslagen VS: oorlog tegen terreur -- mensenrechten onder druk maandag 11 september 2006, Nieuws/Europa, The Parliament/New York Times/EurActiv - Precies vijf jaar geleden kwamen 2.973 mensen om bij de zelfmoordaanslagen op het World Trade Centre in New York, het Pentagon in Arlington en op een vlucht in Pennsylvania. Sindsdien zijn de internationale verhoudingen flink verschoven en laaiden debatten over militaire interventies in landen als Irak en bijkomstige mensenrechtenkwesties, zoals op Guantanámo Bay, hoog op.
Achtendertig wereldleiders herinnerden de dramatische gebeurtenissen in stilte, tijdens een EU-Azië-top in Helsinki. Zij verklaarden direct daarop de war on terror gewoon voort te zetten. Commissievoorzitter Barroso: "Het EU-antwoord op de aanslagen van 11 september 2001 in de VS was direct, met toegenomen samenwerking met de VS in het gevecht tegen terrorisme."
Sarkozy in Brussel voor campagne en radicale, minimale visie op EU vrijdag 8 september 2006, Nieuws/Europa, EurActiv/The Parliament/EU Observer - De omstreden Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy sprak op 8 september in Brussel voor een gehoor van internationale pers, niet-gouvernementele organisaties, EU-ambtenaren en zakenlui. Meest opmerkelijk in zijn toespraak was het voorstel om een "mini-verdrag" te tekenen, waarin tweederde van de "niet-kritieke" zaken uit de verworpen Europese Grondwet zijn opgenomen. Sarkozy stelt zich voor dat de tekst onder Duits voorzitterschap in 2007 wordt aangenomen en onder Frans voorzitterschap in 2008 geratificeerd.
In het voorstel wordt de Commissievoorzitter gekozen door het Europees Parlement. Er wordt een Europees minister van Buitenlandse Zaken ingesteld. Tot slot wordt besluitvorming bij unanimiteit afgeschaft en vervangen door een "super-gekwalificeerde meerderheid". Sarkozy, nu minister van Binnenlandse Zaken, kwam recent weer in opspraak toen hij op een bijeenkomst voor centrum-rechtse jongeren verscheen samen met rapper Doc Gynéco, die in zijn raps het gebruik van drugs en de discriminatie van vrouwen aanmoedigt.
Bulgarije voelt zich benadeeld door EU woensdag 6 september 2006, Nieuws/Europa, EU Observer - Sergej Stanisjev, premier van Bulgarije, is bang dat de Europese Unie extra streng zal zijn bij de toetreding van zijn land in 2007. Volgens Stanisjev zou de "publieke opinie veel sceptischer tegenover uitbreiding" staan dan voor de uitbreiding van de EU met tien landen in 2004, en "gebieden zoals criminaliteit en corruptie zijn zeer gevoelig voor de publieke opinie."