Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
   archief december 2005
archief september 2005
archief juli 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief augustus 2004
archief januari 2006
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Siteseeing in verkiezingstijd
Joan Arensman Gepost:     dinsdag, 9 april 2002, 16:00
Van:     < Joan Arensman - Eindredacteur Politiek-digitaal >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl >

Websites met nieuws over de verkiezingen schieten de afgelopen maanden als paddestoelen uit de grond. Politiek leeft, ook op Internet. Politiek-digitaal interviewde de redactie van drie politieke nieuwssites: Stemhok, NederlandKiest en BinnenhofseZaken. Belangrijkste conclusie: de sites benaderen de verkiezingen totaal verschillend.

NederlandKiest: de grootste
De drie sites verschillen nogal van opzet. De grootste en meest traditionele site is NederlandKiest, een initiatief van NOVA, de NOS en Den Haag Vandaag. Het valt overigens niet mee om een redacteur van NederlandKiest aan de lijn te krijgen. De ene eindredacteur is een weekje naar Las Palmas (dat kan blijkbaar in verkiezingstijd) en de andere is een dagje ziek thuis. Gelukkig is redacteur Henny Kok zo vriendelijk om Politiek-digitaal te woord te staan.

De voordelen van een politieke website, bijvoorbeeld ten opzichte van een krant, zijn volgens haar duidelijk: 'We kunnen veel sneller reageren, heel snel verversen en we hebben een vrijwel onbeperkte ruimte voor artikelen'. Aan teveel interactie met de bezoekers wil NederlandKiest zich overigens niet wagen: 'Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hadden we een discussieforum en dat liep meteen vol.' In totaal heeft NederlandKiest acht part-time medewerkers: twee eindredacteuren, vier redacteuren en twee vormgevers. Bezoekcijfers weet Kok niet direct noemen: 'Bovendien zijn jullie een serieuze concurrent'. Wel is duidelijk dat er sinds de gemeenteraadsverkiezingen een stijgende lijn zit in de bezoekersaantallen van de site.

Stemhok: de meest satirische
De satirische politieke nieuwssite Stemhok is een initiatief van Pieter van der Straaten: 'Eigenlijk was het gewoon een mooi excuus om naar het congres van Leefbaar Nederland te gaan', zegt Van der Straaten, die ook hoofdredacteur van de site is. De site wordt onderhouden door 12 vrijwilligers, die het leuk vinden om in hun vrije tijd over politiek te schrijven. De toon van de website is zonder twijfel uniek. Dat blijkt bijvoorbeeld in de 'Fanshop', waar de 'enige echte Jan-Peter-pruik' en het 'Van Dale Jip en Janneke-woordenboek' worden aangeprezen.

Toch schuilt achter de satirische benadering van Stemhok wel degelijk een inhoudelijke analyse. De redactie was meer dan eens goed voor een primeurtje en schuwt ook het serieuze politieke nieuws niet. De voordelen van Internet zijn ook voor Van der Straaten volstrekt duidelijk: 'Als er meer nieuws is, kun je meer publiceren en andersom', zo legt hij uit. De interactie met de bezoekers staat bij Stemhok in hoog aanzien, maar ook deze site waagt zich bijvoorbeeld niet aan een discussieforum: 'Dat verzandt al snel in oeverloze discussies tussen kleine groepjes mensen', aldus Van der Straaten.

BinnenhofseZaken: de best geïnformeerde
Jaap de Bruijn, tot voor kort politiek redacteur van het Radio1-journaal, had een andere reden voor het opzetten van zijn eigen politieke nieuwssite: 'Ik wilde de dingen publiceren die ik in mijn normale baan niet kwijt kon.' In de loop der tijd kwam daar nog een andere motivatie bij: 'Ik heb geprobeerd om te laten zien dat politiek ook maar mensenwerk is.' Meer dan drie jaar lang heeft De Bruijn zijn site in de lucht gehouden, maar nu moet hij er afscheid van nemen. Zijn nieuwe baan bij de Rijksvoorlichtingsdienst valt niet te combineren met het runnen van een politieke nieuwssite. Politiek-digitaal neemt zijn erfenis over.

BinnenhofseZaken werd vooral gevuld met 'nieuwtjes van achter de schermen', zoals de Bruijn die door een stuk of tien tipgevers op het Binnenhof ('niet alleen collega-journalisten') kreeg aangeleverd. Dat is volgens hem ook één van de voordelen van het medium Internet: 'De scheiding tussen echt nieuws en geruchten is kleiner dan in traditionele media'; dat kwam voor BinnenhofseZaken prima uit. Hij heeft de site altijd met veel plezier bijgehouden en ook de bezoekersaantallen van de site stemden hem tevreden: 'Zeker sinds ik door Pim Fortuyn beschuldigd ben van kiezersbedrog, zijn de bezoekcijfers aanzienlijk gestegen'.

Politieke nieuwssites hebben zes spannende weken voor de boeg. Misschien is het daarom niet zo'n gek idee van de hoofdredacteur van NederlandKiest om juist nu op vakantie te gaan. In ieder geval wenst Politiek-digitaal al haar 'concurrenten' de komende weken veel succes. De redactie van Politiek-digitaal was zelf niet voor commentaar bereikbaar.