Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
   Mijn Stemverklaring
Voor en tegen
Wat gebeurt er als de grondwet wordt verworpen?
Stemadvies
Strijd over het Stemadvies, een korte geschiedenis
Media-analyse: het leek zo makkelijk
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Laatste peilingen

Van onze redactie - dinsdag, 31 5 2005 07:00

In de laatste peiling van tns-nipo lijkt het ja-kamp licht terrein te winnen, terwijl View/Tune van Maurice de Hond zegt dat het Franse 'Nee' de Nederlandse tegenstanders heeft versterkt.

Volgens TNS-NIPO zegt nu 51 procent van de Nederlands tegen te gaan stemmen bij het referendum van morgen. Slechts 29% is voor. Onder de mensen die zeker gaan stemmen zit de "ja" in de lift. Onder deze mensen zal 52% tegen stemmen, dat was 54% en 36% zal voor stemmen en dat was 27%.

steeds meer mensen weten wat ze gaan stemmen
Het referendum lijkt in termen van discussie en meningsvorming vruchten te hebben afgeworpen: het aantal mensen dat niet weet wat te stemmen is meer dan gehalveerd van 35% naar 16%. Wanneer de Als de weet-niet categorie niet wordt meegerekend, dan gaat morgen 59% tegen stemmen en 41% voor de Europese Grondwet.

hoger opgeleiden
De winst van het ja-kamp bij TNS-NIPO is vooral te verklaren door een omslag bij de hoger opgeleiden. Daar is de verhouding omgekeerd: van 60% tegen en 40% voor naar 40% tegen en 60% voor. Middelbaar en lager opgeleiden blijven volharden in een 'nee'.

De Hond denkt er anders over
Volgens Maurice de Hond echter zit het anders. Het Franse "Non" heeft volgens hem de Nederlandse tegenstanders gesterkt en zijn de nee-stemmers vastbeslotener dan ooit. Ondanks dat doet hij exact dezelfde voorspelling als zijn concurrent: 59% tegen en 41% voor. Ook Interview-NSS voorspelt, op basis van een peiling van eergisteravond dat de tegenstem ongeveer 60% van het totaal zal zijn.