Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
   Tweede Kamerverkiezingen 2006
Europese grondwet 2005
   Mijn Stemverklaring
Voor en tegen
Wat gebeurt er als de grondwet wordt verworpen?
Stemadvies
Strijd over het Stemadvies, een korte geschiedenis
Media-analyse: het leek zo makkelijk
Amerikaanse verkiezingen 2004
Europese verkiezingen 2004
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Alle concurrenten Referendumwijzer gesommeerd

Van onze redactie - dinsdag, 3 5 2005 23:00

Vorige week liet het Instituut Publiek-Politiek (IPP) de stemtest van Eurodusnie verwijderen via de rechter. Nu blijkt dat het IPP ook de organisaties achter de andere stemtesten heeft gesommeerd hun activiteiten te staken. Dit zeggen het Comité Grondwet Nee en het satirisch Internettijdschift Stemhok. Ook de Werkgroep Tegen de Grondwet heeft een schrijven gehad, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

Daniëlle de Jongh van de 'échte Referendumwijzer' laat weten dat ze binnen een uur door het IPP werden gesommeerd de site uit de lucht te halen. Ze verwacht echter dat het niet zo'n vaart zal lopen. De echte Referendumwijzer is een parodie op de Referendumwijzer van het IPP. Het Comité Grondwet Nee vond dat het IPP de zaken op een wel erg opmerkelijke wijze vereenvoudigde. "Ze vergelijken de grondwet met het verdrag van Nice, waardoor de grondwet altijd wel een stapje vooruit is. Wij zeggen dat we nu een situatie hebben zonder grondwet en stellen de vraag: wat moet er in de grondwet? Geen beleid bijvoorbeeld, dat hoort niet thuis in een grondwet. We hebben nooit de kans gehad om ons over eerdere verdragen uit te spreken. Als we 'ja' zeggen tegen de grondwet, krijgen we nog jaren te horen dat iedereen er mee heeft ingestemd. In onze stemtest halen we bewust de controversiële punten eruit. Denk aan god in de grondwet. Van mij hoeft het er niet in, maar voor veel mensen is dit belangrijk. Het is een grap natuurlijk, de échte Refendumwijzer, want er komt meestal 'nee' uit, maar het is net zo absurd dat het nauwelijks lukt om minder dan 60% voor te scoren in de Referendumwijzer van het IPP."

Hoewel volgens De Jongh het IPP op dat moment niet in het bezit was van het merk Referendumwijzer, heeft het Comité Grondwet Nee, na overleg met een advocaat, de échte Referendumwijzer nu échte Stemadviseur genoemd, hoewel het domein echtereferendumwijzer.nl wel actief is gebleven. "We hebben daarna niets meer van ze gehoord."

Jochem de Graaf van het Instituut Publiek-Politiek bevestigt de gang van zaken. "De zaak is afgedaan en dat domein mogen ze houden." Hij slaat een mildere toon aan dan eerder tegen WebWereld. Het is niet de bedoeling om alle concurrerende stemtesten van het web te weren. Een beetje concurrentie is alleen maar goed. De eerdere uitspraak "met dit vonnis in de hand, kunnen wij iedereen die een eigen stemwijzer lanceert, daar op aanspreken" moet opgevat worden als iedere associatie met het IPP moet worden voorkomen. "Er wordt verwarring geschapen. Ik verbaas me over het gebrek aan creativiteit. Het Comité Grondwet Nee was aanwezig op de expertmeeting die het IPP organiseerde over de Referendumwijzer. Ik heb sterk het vermoeden dat ze het aan de hand van de expertmeeting hebben bedacht, met vragen die erg veel lijken op eerdere Stemwijzers. Er komt bovendien bijna altijd 'nee' uit. Ik wind me op over de kwaliteit van de stemadviseurs van de anti-groepen en met name van Eurodusnie. De anti-comitees leiden zo tot wat je in juridische termen reputatieschade noemt voor het IPP," aldus de Graaf.

Van verwarring lijkt geen sprake te kunnen zijn bij Stemhok, die een evident satirische stemtest heeft gemaakt die ze onder de naam Stemwijzer hebben gelanceerd. De Graaf benadrukt dat hij sympathie heeft voor Stemhok. "Het is een verfrissend geluid, naast de zure toon van de anti-groepen. Maar ook hier moet iedere associatie met het IPP worden vermeden. We hopen er op een vriendelijke wijze uit te komen. Het gaat ons allebei om een goed open debat." Stemhok beraadt zich nog over de sommatie van het IPP.

Vonnis IPP vs Eurodusnie