Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net
Moslims worden op tendentieuze manier onder vergrootglas gelegd
Steven de Jong Gepost:     donderdag, 15 december 2005, 02:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Peter Schouten, stafchef van de PRDV, is door zijn huwelijk met een Maleisische moslimvrouw bekeerd tot de islam. Wat hem stoort aan het islamdebat is de "ongelooflijk tendentieuze manier waarop moslims onder het vergrootglas worden gelegd". Nederland moet leren om met ėėn miljoen moslims samen te leven, zegt hij tegen Politiek-digitaal.nl. Bijzonder onderwijs moet daarom afgeschaft worden en in wijken moet de radicalisering worden tegengegaan door nieuwe Nederlanders geen woonruimte meer te laten betrekken in zwarte wijken, aldus de stafchef van Peter R. de Vries’ politieke partij.

Politiek en religie hebben volgens hem niets met elkaar te maken. Ook niet op het niveau van zijn persoon zelf, verzekert hij. “Dat ik moslim ben heeft geen invloed gehad op de standpunten van de PRDV.”

Wat stoort u aan het huidige islamdebat?

Schouten: “Wat mij stoort is dat moslims op een ongelofelijk tendentieuze manier onder het vergrootglas worden gelegd. Een mooi voorbeeld is dan dat het voorpaginanieuws wordt als Al Jazeera kinderprogramma’s wil gaan uitzenden en er een soort ondertoon komt in de pers en samenleving dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat die arme moslim kinderzieltjes dan ook allemaal voor de jihad worden gehersenspoeld. Dat is toch abnormaal?

Ik zag het ook toen het eerste berichtje in de pers verscheen dat Peter R. de Vries mij als stafchef had aangesteld voor de PRDV. Daar stond als kop boven ‘Moslim Schouten stafchef van de PRDV’. Ziet u ooit wel eens in de krant ‘Christen Balkenende gooit referendum uit het raam’ of ‘Hindoe Singh Varma is doorgedraaid’?

Nederland moet met ėėn miljoen moslims leren samenleven. Ik vind ook dat die moslims zich moeten realiseren dat het een privilege is om in dit land te wonen en zich dus heel goed aan onze spelregels moeten houden en respect moeten hebben voor onze cultuur en ons erfgoed. Moslims in Nederland moeten worden aangespoord om Nederlandse moslims te worden, maar we moeten ook weer niet denken dat dit een proces is van drie of vijf jaar, daar gaat nog minstens een hele generatie overheen.”

In de proclamatie ligt de afschaffing van bijzonder onderwijs (grondwetsartikel 23) er erg dik op. Uw partij wil scholen die gestoeld zijn op religie afschaffen, omdat het de integratie in de weg zou staan. Peter R. de Vries breekt daar met een diepgewortelde traditie, want volgens het CBS gaat 7 op de 10 basisschoolleerlingen naar het bijzonder onderwijs: voornamelijk PC of RK.

Het is ook zo dat het overgrote deel van de moslims hun kinderen momenteel gewoon naar een PC, RK of openbare school sturen. Er zijn immers maar 40 islamitische basisscholen in Nederland en niets wijst erop dat deze zich in rap tempo vermeerderen.

Als het de PRDV om integratie gaat, waarom gaat ze dan niet recht op haar doel af? Zwarte scholen kunnen immers bestreden worden door allochtonenquota in te stellen. Dan kom je niet aan de religie en bevorder je veel effectiever de integratie en interreligieuze contacten. Wel zullen dan islamitische scholen moeten sluiten omdat zij per definitie zwart zijn, maar dat zou je dan tegemoet kunnen komen door op openbare, RK- of PC-scholen klassikaal islam-onderwijs aan te bieden. Waarom heeft de PRDV niet voor deze benadering gekozen?

Schouten: “Bijzonder confessioneel onderwijs verenigt niet, maar verdeeld zeggen wij bij de PRDV. Als we vandaag een onderwijssysteem zouden invoeren, richten we het ook nooit meer zo in. Integratie gaat het snelst op het schoolplein en het sportveld, ook tussen de ouders van kinderen uit een verschillende achtergrond.

Godsdienstbeleving hoort niet op school thuis. Godsdienst is een privé-zaak. Klassikaal onderwijs over de achtergrond van verschillende godsdiensten kan best op school, dat is wat anders, dat heeft ook niets met de spreiding van islamitische leerlingen over andere scholen te maken. Trouwens de PRDV gaat niet verbieden dat buitenschools ouders hun kinderen alles over godsdienst vertellen wat ze maar willen, thuis of op bijbelclubs en korangroepen.

Wat u zegt over het moeten sluiten van islamitische scholen omdat zij per definitie zwart zijn, is grote onzin. Vindt u dan dat een privé-school op christelijke leest die helemaal wit is ook gesloten moet worden? Het gaat om het afschaffen van de subsidiering van het confessioneel onderwijs. Bij de PRDV tasten we niet de vrijheid van onderwijs aan, maar wel dat de staat er niet aan mee moet doen om confessionele scholen in stand te houden.

De PRDV heeft over radicalisering in wijken al gezegd dat wij voor spreiding zijn door nieuwe Nederlanders geen woonruimte meer te laten betrekken in wijken die een hoog percentage allochtonen hebben. Dat werkt dan ook als spreidinginstrument voor die scholen. We hebben op dit moment zelf nog geen gedetailleerd beleid ontwikkeld om scholen optimaal gemengd te houden, maar ik ben zeker voor dat principe. Dit wordt ėėn van de belangrijkste uitdagingen voor de samenleving.”

Bekijk reacties (2) Post reactie