Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Overijssel maakt werk van studentondernemerschap
Steven de Jong Gepost:     dinsdag, 15 november 2005, 21:30
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Een catwalk, opzwepende discomuziek en – in de woorden van studentondernemer Mark Poorthuis – “ook wat te snaaien”. Geen festijn dat je verwacht in het Stadhuis van Deventer. Er viel maandagavond dan ook wat te vieren. Cor Boom, bestuursvoorzitter van Saxion, deed zijn hogeschool in de uitverkoop als “bank van talenten waar iedereen gebruik van kan maken”. Studenten en ondernemers presenteerden hun bedrijven en maakten duidelijk wat ze elkaar te bieden hebben.

Het woord ‘innovatie’ viel te pas en te onpas op het symposium ‘De studentonderneming op de catwalk’, maar uiteindelijk gaat erom dat je gewoon op elkaar afstapt. Zo ook voor Cor Boom, voorzitter van de Raad van Bestuur van Saxion Hogescholen en Carry Abbenhues, gedeputeerde voor Economie & Innovatie van de Provincie Overijssel. “Ik heb haar gevonden en een afspraak gemaakt”, aldus Boom.

“Onze ondernemers moeten innoveren”
In de Burgerzaal op het Stadhuis (waar in de Hanzeperiode lakens verhandeld werden) ondertekenden Abbenhues en Boom de ‘Letter of Intent’, welke de positie van Saxion als kennisinstituut bekrachtigt in het Overijsselse ondernemerslandschap. Abbenhues wijst erop dat 90 procent van de werkgelegenheid in haar provincie wordt geleverd door het mkb en dat Overijssel 27.000 ondernemers herbergt. “Onze ondernemers moeten innoveren, anders worden onze diensten en producten straks elders geleverd en geproduceerd.”

“Bank van talenten”
Boom wil dat Saxion daarin een stevige bijdrage gaat leveren, “als bank van talenten waar iedereen gebruik van kan maken”. Iets wat volgens hem alleen kan als Saxion afscheid neemt van het “schoolse” en haar kennis “gaat managen”. Wethouder Bert Doornebos (EZ) sluit zich daarbij aan: “Die kansen gaan wij effectueren.”

Virtual Business Incubator
Het ondernemerschap onder studenten lijkt in populariteit steeds meer toe te nemen. Saxion Hogescholen stimuleert deze ontwikkeling al een aantal jaren en brengt de studentondernemer en het bedrijfsleven steeds dichter bij elkaar. Naast het lectoraat Kennisinnovatief Ondernemerschap en Fast Forward, ondersteunt ze de start van the Virtual Business Incubator (VBI).

De VBI is een initiatief van studentondernemer Ton de Haan. Zijn businessmodel brengt jong ondernemend en innovatief talent van Saxion Hogescholen in contact met gevestigde bedrijven in de regio, door middel van een business date. De incubator creëert win-win situaties door een studentbedrijf huisvesting te bieden in een bestaand bedrijf. Daarnaast zorgt de incubator voor een virtuele leer- en werkomgeving, investering, coaching & counseling en aansluiting bij het Young Business Professionals netwerk.

Studentondernemer Mark Poorthuis (mede-oprichter van Webdesigntwello.nl) is bestuurslid van dit netwerk. “Wanneer wij als studentondernemers de handen ineen slaan kunnen we kortingen bij leveranciers bedingen.”

“Ik zet ze weg voor 107 euro”
Iemand die het VBI-concept al eerder in de praktijk bracht is Rob Dieleman, directeur-oprichter van Axis Media. Binnen zijn communicatie-ontwerpbureau stimuleert hij al sinds jaar en dag studentondernemerschap. Daartoe geeft hij studenten huisvesting en coaching. Acht bedrijven heeft hij binnen zijn eigen bedrijf laten groeien. De voordelen voor hem als ondernemer? "Ze brengen nieuwe kennis in, zijn dol enthousiast, schudden mijn eigen programmeurs wakker en zijn nog eens betaalbaar ook", zegt Dieleman. "Ze kosten me 35 euro en ik zet ze voor 107 weg", voegt hij eraan toe.

Soms zijn klanten hem ook te slim af. Dan passeren ze Axis Media en kloppen meteen aan bij de studentondermers. Ook worden sommige studentondernemers die hij in huis heeft gehaald later zijn concurrenten. Maar die keerzijde van zijn succes deert hem niet. "Ik lig daar niet wakker van, waar ik me meer zorgen over maak is dat er te weinig concurrentie is in de regio."

”Idee uit armoede ontstaan”
Dat studentondernemerschap tot een glansrijke carrière kan leiden, heeft Renė Lammers aangetoond. Zijn bedrijf voor computersysteembouw, Switch, richtte hij tijdens zijn studie aan Saxion op. Vanuit zijn hoofdkantoor in Oldenzaal en regionale vestigingen door heel Nederland werkt hij met meer dan 100 gedreven ICT-specialisten voor bedrijven, onderwijsinstellingen en (semi)overheden.

"Mijn idee is uit armoede ontstaan. Voor mijn studie bedrijfskunde had ik een nieuwe computer nodig. Toevallig kwam ik via-via aan een goedkope computer, welke ik liet controleren door de afdeling Informatica van de hogeschool. Die waren zo enthousiast dat ze er zelf ook tien wilden", vertelt Lammers.

Dat was het moment dat hij het idee postvatte om computersystemen commercieel te gaan importeren. Destijds was hij als studentondernemer een pionier, wat ook op weerstand van zijn afstudeerbegeleider stuitte. "Dat ik hem koffie door mijn secretaresse liet brengen, werd niet in dank afgenomen", grapt hij.

Lammers juicht het toe dat Saxion nu eindelijk werk maakt van studentondernemerschap. "Studentondermers kunnen risico's beperken door gebruik te maken van de onderwijsinstellingen, maar natuurlijk blijven ze wel juridisch verantwoordelijk. Het is vooral belangrijk dat je niet eigenwijs bent, maak gebruik van de kennis die er is. Stel vragen."

“Saxion moet opgaan in omgeving”
Nu de bestuurlijke samenwerking tussen de Provincie Overijssel en Saxion Hogescholen met de ondertekening van de ‘Letter of Intent’ op het symposium officieel bekrachtigd is, kunnen studenten optimaal gebruik maken van het MKB en andersom. Het gaat daarbij volgens bestuursvoorzitter Boom niet alleen om samenwerken, maar vooral om integreren. “Het gebouw van Saxion moet opgaan in de omgeving.”

Noot: Dit artikel verscheen eerder in Sax Magazine

Bekijk reacties (1) Post reactie