Home
Kennis en Economie
   archief april 2006
archief januari 2006
archief december 2005
archief november 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
2004
Recht en Veiligheid
Europa
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Doekle Terpstra: 'Mensen worden dominant t.o.v. kapitaal'
Steven de Jong Gepost:     woensdag, 7 juni 2006, 13:00
Van:     < Steven de Jong >
URL:     < http://www.politiek-digitaal.nl/colofon/redactie >

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) moet niet geforceerd worden door regelgeving. Ook is het niet verstandig om op bedrijven een MVO-etiket te plakken. We moeten het zien als een emancipatieproces, dat van onderaf afgedwongen en vormgegeven moet worden. "Het moet in de genen zitten."

Dat zei Doekle Terpstra, de voorzitter van de HBO-raad, 1 juni op een congres op Saxion Hogescholen in Deventer. Volgens de oud-vakbondsleider is MVO geen modegril, maar een fundamentele trend. "Steeds meer mensen willen in toenemende mate zelf de regie nemen over datgene wat ze tegenkomen in hun leven. De slag om menselijk kapitaal zal op een andere manier plaatsvinden. De klassieke verbinding tussen arbeid en kapitaal gaat kantelen. Mensen worden in toenemende mate dominant ten op zichte van het kapitaal", voorziet Terpstra.

Onderwijs moet anticiperen
Deze trend heeft in zijn ogen een zelfde karakter als de vrouwenemancipatie. En daarom, zo stelt hij, worden organisaties door mensen gedwongen het MVO-concept te verinnerlijken. "Niet geforceerd door regelgeving, maar vanuit de intrinsieke beleving van mensen." Terpstra merkt op dat steeds meer mensen zich niet meer alleen willen verbinden met hun eigen professie. “Het hoger onderwijs moet daarop anticiperen”, bepleit hij. “Door opleidingen in een breder maatschappelijk perspectief te trekken.”

Overheid moet stap terug doen
De overheid zelf moet een stap terug doen, oppert Terpstra. "Zij bestaan bij de gratie der regelgeving. Neem nou Rutte: die schreeuwt van de daken dat hij wil dereguleren. Maar diezelfde Rutte heeft ons opgezadeld met meer dan tien maatregelen die de lastendruk in het hoger onderwijs verzwaren."

'Maatschappelijk verantwoord studeren' integreren in onderwijs?

Door Steven de Jong - De meeste studenten verdienen bij als caissière, serveerster of telemarketeer. Slechts een enkeling vindt een bijbaan die aansluit op zijn of haar studie. Dit gaat ten koste van de werkgelegenheid in laaggeschoold werk en beperkt de ontsluiting van kennis die studenten in hun opleiding opdoen. In dit artikel laten we staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) en de HBO-raad reageren op een idee voor ‘Maatschappelijk Verantwoord Studeren’.

Studenten helpen minima met belastingaangifte

Door Steven de Jong - Minima kunnen al zo'n jaar of zes bij Saxion Hogescholen terecht voor hun belastingzaken. Deze 'Hulp bij Aangifte'-campagnes, kortweg HUBA, worden georganiseerd in samenwerking met de Belastingdienst. Voor deze gratis hulp is veel animo. In de eerste twee weken van april werd voor een paar honderd mensen de aangifte Inkomstenbelasting ingevuld. De studenten krijgen in deze praktijksituatie ongewild te maken met privé-problemen van hun cliënten. "Je neemt een minuut stilte in acht en je gaat weer verder."