Home
Kennis en Economie
Recht en Veiligheid
Europa
   archief oktober 2006
archief september 2006
archief augustus 2006
archief juli 2006
achief juni 2006
archief mei 2006
archief april 2006
archief maart 2006
archief februari 2006
archief januari 2006
Nieuws en discussie
Archief Europa 2005
   archief december 2005
archief november 2005
archief oktober 2005
archief september 2005
archief augustus 2005
archief juli 2005
archief juni 2005
archief mei 2005
archief april 2005
archief maart 2005
archief februari 2005
archief januari 2005
Archief Europa 2004
Agenda van Europa
Links
Jihad vs McWorld
E-government
Nieuwe democratie
Columns
Politici
Overzicht thema`s
Verkiezingen
Tools
Het Belgenrapport
Nieuwsbrief
Colofon
Poldi.Net




Nieuwsarchief september 2005
Zowel 'oud' als 'nieuw' Europa breekt stabiliteitspact dinsdag 27 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - In 2004 hebben tien EU-lidstaten de regels overtreden, zoals die gesteld zijn in het stabiliteitspact. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat bekend heeft gemaakt. Eurostat suggeert bovendien dat Duitsland heeft gesjoemeld met zijn begrotingscijfers.
Het Europese stabiliteitspact eist van lidstaten onder meer dat hun begrotingstekort niet hoger is dan 3% BBP. In werkelijkheid kampen de zes grootste lidstaten met uitzondering van Spanje echter met een hoger tekort. Griekenland spande in 2004 de kroon met 6,6%, gevolgd door Hongarije (5,4%), Malta (5,1%) en Cyprus (4,1%). Gemiddeld genomen is er overigens geen probleem met het begrotingstekort in Europa: het totale tekort is in een jaar tijd gedaald van 3% naar 2,6%.
Duitsland wordt ten slotte door Eurostat beschuldigd van creatief boekhouden. Duits minister van Financiën Eichel heeft de verkoop van verlopen contracten van twee voormalige staatbedrijven ingeboekt als begrotingsverlagende maatregelen, maar Brussel accepteert dat niet. Volgens financieel bedrijf Standard & Poor's kan Duitsland als gevolg hiervan zijn toppositie in de lijst van kredietwaardige landen kwijtraken.
Coalitie van CDU en SPD enige overgebleven optie in Duitsland maandag 26 september 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/Financial Times - Een week na de verkiezingen in Duitsland zijn vrijwel alle coalitiebesprekingen op niets uitgelopen. Alleen een 'grote coalitie' (in Duitsland Elefantenhochzeit, olifantenhuwelijk genoemd) van christen-democraten en sociaal-democraten is nog haalbaar. Bondskanselier Schröder, die minder dan een procent minder stemmen behaalde dan zijn rivaal Merkel, zei gisteren voor het televisiekanaal ARD: "Ik wil dat deze coalitie werkelijkheid wordt. Ik zal er alles aan doen om het te laten slagen."
Schröders SPD steunt nu een constructie waarin de leiding van de coalitie halverwege de termijn wisselt.
EU heeft antwoord op werkloosheid: flexicurity woensdag 21 september 2005, Nieuws/Europa, Euractiv - Een groep van Europese experts op het gebied van werkgelegenheid is eruit. Flexicurity, een combinatie van makkelijk mensen aannemen en weer ontslaan, hoge inkomsten voor werklozen en een pro-actief arbeidsmarktbeleid, kan veel van de werkloosheidsproblematiek in Europa oplossen. Dit beleid is succesvol in Denemarken, waar de werkloosheid in vijf jaar met de helft is afgenomen. Het model van flexicurity, gebaseerd op sociale dialoog, werd vijftien jaar geleden voor het eerst ingevoerd door sociaal-democratische politici, zoals oud-premier Rasmussen van Denemarken.
Eurocommissaris voor Werkgelegenheid Spidla benadrukte echter dat de economie van ieder land zijn eigenaardigheden heeft en dat oplossingen voor het ene land daarom niet altijd algemeen van toepassing zijn. "De Noord-Europese flexicurity, die snel de 'aanbieding van de maand' is geworden in de supermarkt van ideeën, is [...] de algehele samenhang tussen de sociale zekerheidssystemen, de respectievelijke rollen van overheid en andere partijen en tussen het scheppen van werkgelegenheid en de werking van de arbeidsmarkt", aldus de Tsjechische eurocommissaris.
Het Britse voorzitterschap heeft in dit verband een informele ontmoeting met Europese staatshoofden gepland: 27 en 28 oktober in het historische Hampton Court.
Troonrede: bezinnen op Europese samenwerking dinsdag 20 september 2005, Nieuws/Europa, Troonrede 2005 - Vandaag sprak koningin Beatrix voor de 26ste keer de Troonrede uit in de Ridderzaal. Zij verwees daarin expliciet naar de plaats van Nederland in de Europese Unie: "De toekomst van ons land is nauw verbonden met Europa. Hier delen wij de waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten. Zowel onze welvaart als onze veiligheid is voor een belangrijk deel afhankelijk van Europese samenwerking. De uitslag van het referendum over een nieuw verdrag voor de Europese Unie heeft de noodzaak onderstreept om ons te bezinnen op wat de Unie ons heeft gebracht en wat wij van de Europese samenwerking verwachten. Burgers moeten zich meer dan voorheen bij die samenwerking betrokken kunnen voelen. De regering zal zich samen met u daarvoor inzetten."
De koningin refereerde bovendien aan de recente uitbreiding van de Europese Unie met tien lidstaten. Zij illustreerde hiermee de veranderingen in de wereld, die zich steeds sneller lijken te voltrekken.
CDU de grootste -- winst voor FDP en Linkspartei -- coalitievorming in Duitsland problematisch zondag 18 september 2005, Nieuws/Europa, Frankfurter Allgemeine - Na afloop van de uitzonderlijk spannende Bondsdagverkiezingen in Duitsland is nog niet duidelijk welke coalitie zal worden gevormd. Hoewel de combinatie CDU/CSU volgens verwachting de grootste partij is geworden, is het verschil met de SPD (nu nog niet alle stemmen geteld zijn) niet meer dan een of twee procent. Noch een combinatie van SPD en Groenen (de huidige coalitie), noch een combinatie van CDU/CSU en FDP heeft een meerderheid weten te behalen. Bondskanselier Schröder is tegen een meerderheidsregering van SPD en CDU/CSU (70%) onder Angela Merkel. Hij wil zelf de leiding in handen houden, omdat niemand anders dan hij "in de positie [zou zijn], om een stabiele regering te vormen".
Derde partij na CDU en SPD is nu de liberale FDP met bijna 10%. Ook de Linkspartei (van oud-communisten) boekte forse winst en kwam op 9%. De Groenen verloren licht en staan nu op 8%.
Kroes betuigt openlijk steun aan Merkel -- kritiek uit Europarlement donderdag 15 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/Trouw - Volgens eurocommissaris voor Mededinging Neelie Kroes "snakt Europa naar een vrouwelijke kanselier". Kroes betuigde haar steun aan de CDU-kandidate Angela Merkel in Trouw ("de verkiezing van deze top-politica zou geweldig zijn voor heel Europa"), omdat ze geen kans voorbij wilde laten gaan voor een "discussie over grotere participatie van vrouwen in zaken en politiek". Na kritiek vanuit het Europarlement, verklaarde een woordvoerder dat "Neelie Kroes zich uitsprak als politica en vrouw, niet als een commissaris voor Mededinging." Toch bleef een aantal europarlementariërs erbij dat commissarissen zich nooit mogen mengen in nationale aangelegenheden.
Volgens de meest recente opiniepeilingen in Duitsland ligt het CDU voor op de SPD, hoewel de SPD langzaam opkrabbelt. De drie kleine partijen (links, groen en liberaal) ontlopen elkaar met gemiddeld 8% niet veel. Gegeven deze cijfers, is het uiterst onzeker welke coalitie na de verkiezingen van aanstaande zondag zal worden gevormd.
EU: provoceert Turkije? woensdag 14 september 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/BBC - De beslissing van Turkije om de bekende romanschrijver Pamuk te vervolgen, betekent een breuk met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft Eurocommissaris voor de Uitbreiding Rehn gezegd. Hij vraagt zich echter af of Turkije met het proces tegen de schrijver "provoceert" of dat het "toeval" is. Het proces tegen Pamuk vindt namelijk plaats op 16 december 2005, tegelijk met een officiële EU-top. Rehn zei bovendien dat dit proces serieuze vragen opwerpt over de implementatie van de nieuwe strafwetgeving in Turkije.
De schrijver in kwestie wordt beschuldigd van het beledigen van de Turkse staat, door zijn kritiek op de massamoorden op Armeniërs en Koerden. In de Turkse strafwetgeving, die in 2005 op aandringen van de EU is aangenomen, wordt het beledigen van de nationale identiteit beschouwd als een misdaad waarop een gevangenisstraf staat. Verdedigers van de vrijheid van meningsuiting waarschuwden eerder al dat dit wetsartikel kan leiden tot het opsluiten van artiesten en journalisten.
Europarlementariër krijgt geurlijn dinsdag 13 september 2005, L'Essence de Mastenbroek is een parfum dat vanaf deze maand in de zeven hoofdfilialen van de Bijenkorf zal worden aangeboden. Dat deze geurlijn toevallig de naam heeft van Europarlementariër Edith Mastenbroek blijkt toeval. Kunstenares Birthe Leemeijer wil met het parfum de geurschakeringen in de polder Mastenbroek tot uitdrukking brengen.

Edith Mastenbroek tijdens de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement.

EU dringt bij VS aan op energiebesparing maandag 12 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - De Europese ministers van Financiën wijten de hoge olieprijzen ten dele aan de Verenigde staten. Juncker, die een bijeenkomst van de twaalf ministers van eurolanden in Manchester voorzat, zei dat de Amerikanen meer zullen moeten doen om energie te besparen. De Europese Unie verwacht dan ook duidelijke maatregelen van Washington. "Wij zullen onze G7-bijeenkomsten in Washington over twee weken aangrijpen om openhartig te spreken met onze Amerikaanse collega's", aldus Juncker aan Reuters.
Ondanks waarschuwingen vanuit Brussel aan individuele lidstaten om geen belastingmaatregelen te treffen, hebben België, Nederland en Polen toch belastingverlagingen aangekondigd, terwijl Frankrijk erin geslaagd is Total en BP te dwingen tot lagere "prijzen aan de pomp".
Brussel: geen belastingmaatregelen door dure olie -- Parijs: oliemaatschappijen moeten prijs aan de pomp terugbrengen vrijdag 9 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer/BusinessWeek - Eurocommissaris voor Energie Piebalgs heeft voorafgaand aan een bijeenkomst met olie-experts benadrukt dat "lidstaten niet moeten toegeven aan de verleiding van het afdempen van prijsstijgingen door unilaterale belastingverlaging." De Europese Commissie waarschuwde eerder dat Europese regeringen moeten afzien van het compenseren van bedrijven die hard worden getroffen door stijgende olieprijzen. EU-woordvoerster Amelia Torres zei dat hulp aan gezinnen met lage inkomens wél op EU-goedkeuring kan rekenen. Het probleem met het toegeven aan bedrijven is echter dat er een 'domino-effect' zal ontstaan, aldus Torres.
Parijs kiest voor een geheel andere aanpak. De Franse minister van Financiën Thierry Breton zei op TF1 dat hij er volgende week bij vertegenwoordigers van de olie-industrie op zal aandringen dat de "prijzen aan de pomp" voor burgers worden verlaagd. Doen ze dat niet, dan overweegt de Franse regering om extra belastingen te heffen op winsten uit speculatie van oliemaatschappijen.
Ondertussen is er ook elders in Europa veel te doen om de historisch hoge olieprijzen. In het Belgische Luik sloten taxi- en vrachtwagenchauffeurs uit protest korte tijd een snelweg af naar de olieraffinaderijen. Een onbekende Britse groep heeft bij Euronews gedreigd met acties.
Europarlementariërs kritiseren Brits bezuinigingsvoorstel woensdag 7 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - Het Verenigd Koninkrijk heeft voorgesteld om €478 miljoen te bezuinigen op de begroting van 2006. Volgens verschillende europarlementariërs zouden deze bezuinigingen ook ten koste zouden gaan van de 'sleutelgebieden' om de verslapte economische groei in Europa weer op gang te brengen. Research and Development, een essentieel onderdeel van de Lissabon-agenda om Europa concurrerender te maken, is zo'n sleutelgebied. De Italiaanse socialistische europarlementariër Pittella vindt "het verschil tussen Tony Blairs beroemde speech [om meer te investeren in onderwijs en onderzoek] voor het Europees Parlement en de harde realiteit van de getallen, ontluisterend." De centrum-rechtse Pool Lewandowski kritiseerde het "selectieve snijden" in de begroting, zeker op het gebied van de Lissabon-agenda.
Volgens Ivan Lewis, woordvoerder van het Britse EU-voorzitterschap, zal ondanks de bezuinigingen in 2006 nog altijd 12% meer worden uitgegeven aan onderzoek dan dit jaar. Lewis: "We moeten Europees geld gedisciplineerd gebruiken. Burgers zouden het nooit begrijpen als we hun geld onbehoorlijk zouden uitgeven."
EU-oliereserves nodig om oliecrisis te voorkomen maandag 5 september 2005, Nieuws/Europa, EurActiv/International Herald Tribune - Vandaag waarschuwde Claude Mandil van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor een wereldenergiecrisis. Daniel Yergin, die een Pulitzer Price ontving voor zijn historische verhandeling over olie, trekt een vergelijking met de eerste oliecrisis van ruim dertig jaar geleden. "Dit lijkt erg op 1973. Sinds maandag hebben we een aanbodcrisis gehad, bovenop een vraagcrisis." Mede door de schade die orkaan Katrina heeft aangericht, heeft de toch al hoge olieprijs de grens van $70 per vat overschreden. Alleen in 1979 (ruim $80) was de olie korte tijd duurder dan nu.
Morgen zal Eurocommissaris voor Energie Piebalgs nieuwe maatregelen afkondigen om de hoge olieprijzen en mogelijke bevoorradingsproblemen tegen te gaan. Door de beschadigde raffinaderijen in de Verenigde Staten zal de vraag naar Europese benzine wellicht flink stijgen. Het IEA (de vijftien "oude" EU-landen plus Tsjechië en Hongarije zijn lid) beheert zogenaamde "emergency oil" voor enkele maanden tijd en heeft gezegd de reserves te willen aanbreken. De olieprijs daalde direct na dit bericht.
Eurocommissaris Frattini wil illegalen uitzetten -- nieuwkomers moeten 'loyaliteitseed' afleggen vrijdag 2 september 2005, Nieuws/Europa, EU Observer - De Europese Unie heeft donderdag een omvangrijk pakket aan maatregelen afgekondigd om de regels van afzonderlijke lidstaten over illegale immigratie en het terugzenden van uitgeprocedeerde asielzoekers te harmoniseren. Eurocommissaris Frattini sprak van "coherente, efficiënte en geloofwaardige" nieuwe EU-standaarden. Op dit moment loopt de wetgeving in verschillende listaten immers flink uiteen, waardoor immigranten worden aangemoedigd om te verhuizen van lidstaat naar lidstaat op zoek naar de "veiligste haven".
Frattini is van plan illegale immigranten uit de zetten uit de EU. Hij liet cijfers zien waaruit bleek dat van de 650.000 illegale immigranten in Europa, die vorig jaar moesten vertrekken, nog zeker tweederde is gebleven. "Mensen die illegaal in Europa verblijven moeten terug naar hun landen van herkomst", aldus Frattini.
Ten slotte suggereerde de Eurocommissaris dat immigranten in de toekomst een eed "van trouw" aan Europese waarden afleggen. "Men kan iedere immigrant op één of andere manier laten verklaren dat ze respect zullen hebben voor de nationale en Europese wetgeving en de Universele Rechten van de Mens", zei Frattini, die refereerde aan een Frans plan, dat model moet staan voor de Europese "loyaliteitseed".